A díjátadót több, a nagyközönség számára is érdekes program előzte meg: egy beszélgetés A besúgó című HBO-s (ma már a SkyShowtime-on nézhető) sorozat kampányáról, levetítették a Mágnás Miska című 1948-as magyar film eredeti trailerét, és volt egy igazi teaserpremier is: a jövőre a nézők elé kerülő Aranyszív című sorozat legelső előzetesét mutatta be az előzetes vágója, Bedő Barna az RTL Magyarországtól.

A traileres programok után átadták a közönség, a támogatói és a szakmai zsűri díjait. A szervezők elmondták, hogy idén nagyon szigorú volt a zsűri, nem volt elég a díjhoz egy jó előzetest vágni, illeszkednie kellett egy kommunikációs stratégiába is. Kiemelkedően fontos volt a jó vágói és hangutómunka, ugyanakkor első megtekintésre is nagyon hatásosnak kellett lennie. A zsűri ezzel szemben azt mondta a díjátadón, nem érezték magukat szigorúnak, csak inkább szakmainak.

 

A zsűri tagjai a kreatív szakma és a filmmarketing több területét is lefedték: Bálint Péter, a Filmforgalmazók Egyesületének elnöke, Horváth Andrea, a Café Communications társ-kreatívigazgatója, Lajer László az AMC promo producere, Tuza-Ritter Bernadett, vágó és filmrendező, valamint Varsics Péter trailer producer és filmrendező.

A legjobb trailerek

A zsűri fődíját a Larry című film teasere és trailere kapta együttesen. Az előzetest Bouandel Doraya készítette, a zsűri indoklása ez volt: „A zene, a sound design és a vágás olyan összhangban van a Larry teaserében és trailerében, ami nagyon ritkán látható és csak a legkiválóbbakhoz mérhető. A két előzetes elválaszthatatlan társai egymásnak, tökéletesen ágyaz meg a teaser a trailernek. Minden képkockája átgondolt és a filmről szól, mégsem árul túl sokat el róla, de pont eleget ahhoz, hogy elvessen egy magot a néző lelkében.” A trealer ITT, a teaser ITT nézható meg. 

Az Ezüst Blendét a Magasságok és mélységek rövid teasere érdemelte ki. Az előzetes Bedő Barna munkája. A zsűri indoklása: „A Magasságok és mélységek teasere egy izgalmas formai csavarral és mélységes tartalmi alázattal ragadja meg a rábízott filmet. Az egypercnyi hosszúság alatt képesek vagyunk közel kerülni a főszereplőhöz, magasról mélyre repít érzelmileg, a letisztultságával, sallangmentességével képes lekötni a néző figyelmét és kíváncsivá is tesz. Egy haiku a filmhez.”  

 

A Bronz Blende a Kilakoltatás előzetesének ment, a vágó itt is Bouandel Doraya.A zsűri indoklása: „A Kilakoltatás trailere a klasszikus vígjátéki hagyományokra építkezik, de ki is csavarja őket. A karakterekkel együtt bemutatja a film humorát, felhasználja jellegzetes hangjait, majd átadja az irányítást a zenének, amivel elmegy a falig. Kiváló vágói munka, amelynek minden megoldásában ott a humor.”
https://aranyblende.hu/trailer/301

A Neon Blendét, ami minden évben más kiemelkedő megoldást díjaz, idén egy dokumentumfilm, a KIM előzetese kapta, ennek vágója Pamuki Krisztián volt. A zsűri különdíjának indoklása: „A KIM trailere a legszebb példa arra, hogy virtuóz technikák nélkül is lehet hatásos és minden porcikát megragadó előzetest készíteni. A tökéletesen megválasztott zene, mondatok és azok sorrendje teszi feszültté ezeket az ultrapixeles képkockákat, és az eredmény az, hogy nem lehet nem figyelni erre a szereplőre, erre az életútra és erre a filmre. A trailer addig a nézővel marad, amíg nem látja a filmet.”

 

A legjobb plakátok

A zsűri három plakátot díjazott, a legjobb koncepció a Nyugati nyaralás plakátjáé volt, melynek alkotója Pálmai Tamás, aki a díjátadón elmondta, hogy ez az első plakátja, amit készített. A legjobb kapmányplakát díját a Larry című film kapta, az alkotók Góg Emese és Török Ádám voltak a Robbit Creative-tól.

A Szelíd című film plakátja a legjobb kraft díját nyerte, ennek alkotója Frank Rizzo. A zsűri indoklások: „Akár egy modern Caravaggio festményen, úgy sejlik elő a Szelíd főhősnőjének plasztikus alakja. Az ábrázolás nem idealizál, hanem a nyers, őszinte valóságot mutatja meg – ugyanúgy, ahogy a film is. Az éles, határozott formákat a kép egyik sarkából a finoman hátratekintő arc, a másikból pedig maga a cím teszi szelíd keretbe. Ezzel a mesteri kontraszttal teremti meg ugyanazt a kettősséget, amit egy érzékeny lélek képvisel a testépítők világában.”

„A Larry plakátja lenyűgözően hozza azt a feszült, vibráló, ritmikus sodrást, amit a film trailere, pedig mindezt egy állóképen megteremteni nem csekély kihívás, sőt, igazi bravúr. Az elemek elrendezése rendhagyó, de gondosan komponált, a kép nyers stílusa tökéletes összhangban van a főhős karakterével, akárcsak a kézzel írott betű. Mindettől lesz a végeredmény olyan, ami mellett nem lehet elmenni, mert bár ránk sem néz, mégis megszólít.”

„A Nyugati nyaralás plakátja első pillantásra megragadja a figyelmet, majd kristálytisztán bemutatja a film műfaját és átadja a hangulatát. Ám mindeközben arra is csábítja szemlélőjét, hogy tegyen egy lépést közelebb és figyelje meg alaposabban, ugyanis ekkor bontakozik csak ki igazán! Az elhintett, szellemes kis részletek többszörösen jutalmazzák a nézőt, és ezzel észrevétlenül, apránként húzzák be őt a film világába és a moziterembe is.”

Egyéb trailer-díjak

A Zenebank.hu különdíja az Átjáróház trailerének ment, vágója Duszka Péter Gábor. A közönségdíjas trailer egy igazi közönségkedvenc film, a Jóreménység-sziget népszerű trailere, amit a film rendezője maga vágott.