Maid

Hol és mikor? Netflix és október 1.

Miután egy egyedülálló fiatal anya kilép a bántalmazó párkapcsolatából, takarítással próbálja eltartani magát és a gyermekét. Az ő küzdelmeit meséli el ez a 10 részes minisorozat Margaret Qualley-vel a főszerepben, akire a legtöbben Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood... című filmjében figyeltek fel, mint a gyönyörű hippi lány, aki elcsavarja Brad Pitt fejét. Qualley jóval több egy szuggesztív szépségnél, színészi pályafutása mellett kiváló táncos is, feltűnt már több indie-filmben és különleges hangulatú sorozatban (The Leftovers, Fosse/Verdon) is, de a Maid az első drámai filmfőszerepe, amit egészen biztosan sok izgalmas felkérés követ majd.


Seinfeld

Hol és mikor? Netflix október 1.

Mielőtt a 90-es évek közepétől az egész világ Jóbarátok-lázban égett, 1989 és 1998 között létezett egy másik sitcom, ami szintén egy New York-i baráti társaság mindennapjait követte. Ez volt a Seinfeld, ami bizonyos körökben továbbra is a legfontosabb amerikai sorozatnak számít, még akkor is, ha 1994-ben belépett a képbe a másik hat jóbarát, és letarolta a piacot. A Seinfeld kevésbé naivan, inkább tömör cinizmussal járta át a harmincasok napi problémáit, középpontba állítva a stand up komikusi babérokat hajkurászó Jerry és barátainak életét. A Seinfeld “egy show a semmiről” - hangzik a sorozat korabeli mottója, ami miatt rajongók millió máig a legfontosabb TV-műsorként tartják számon.


Valan – Az angyalok völgye

Hol és mikor? Netflix és október 1.

Feszült és szívszorító lélektani krimivel mutatkozott be Bagota Béla: a Valan – Az angyalok völgye a címadó erdélyi bányavárosban játszódik. Főszereplője Péter (Krisztik Csaba), aki nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban, minden eltűnt lányban pedig a saját húgát látja, akinek 22 évvel ezelőtt veszett nyoma a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Egy telefonhívás miatt vissza kell térnie a városba, ahol felmerül a gyanú, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek közül. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinak nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is, mindezt a csodásan hófödte erdélyi tájban.


A bűnös
(The Guilty)

Hol és mikor? Netflix és október 1.

2018 egyik meglepetés sikere volt A bűnös című dán thriller. Szinte végig csak egy telefonos diszpécsert láttunk, és még úgy csüngtünk a képernyőn, mintha az életünk múlna rajta. Hogy volt-e értelme az amerikai remake-nek, az jogos kérdés, az viszont tagadhatatlan, hogy bármiben is szerepel Jake Gyllenhaal, azt érdemes megnézni. A telefonhívások alapján kibontakozó, több meglepetést is tartogató bűntényt Antoine Fuqua rendező és a True Detective írója, Nic Pizzolatto ültette át Los Angelesbe.


Oats Studios 1. évad

Hol és mikor? Netflix és október 1.

Neill Blomkamp, a District 9 rendezője 2017-ben indította el saját független stúdióját, azzal a céllal, hogy alkotótársaival szabadon kísérletezhessenek merészebb ötleteken, amikre Hollywood nem feltétlenül lenne vevő. Rövid, látványos és CGI-effektekben gazdag kisfilmeket hoztak létre, amelyek között elfér minden a földönkívüli inváziós sci-fitől a horrorisztikus főzőműsor-paródiáig, ráadásul olyan sztárokkal, mint Sigourney Weaver vagy Sharlto Copley. A Netflix nem véletlenül látta meg a lehetőséget a sorozatban, jól passzol a saját, hasonlóan elborult Love, Death + Robots című antológiájuk mellé.


A nevem Bond

Hol és mikor? HBO Go és október 1.

Véget ért egy éra, Daniel Craig a Nincs idő meghalnival elköszönt James Bond szerepétől. A moziból hazatérve kiváló alkalmat ad ez a dokumentumfilm, hogy mérleget vonjunk a brit színész 007-es tevékenységéről. (Mi nagy rajongói vagyunk.) 15 évet átfogó kalandjáról és személyes emlékeiről mesél őszintén, Michael G. Wilson és Barbara Broccoli producer is megszólal, a dokut a Casino Royale még sosem látott archív felvételei színesítik.


Disney-filmek

Hol és mikor? HBO GO és október 4.

Elképesztő mennyiségű, összesen 27 (élőszereplős feldolgozás és animációs) Disney-film kerül fel októberben a HBO GO oldalára, köztük olyan, mindenki által imádott klasszikusokkal, mint a Hihetetlen család, a Némó nyomában, a L’ecsó vagy a Fel!. A Pixar Disney-be való beolvadásával már nincs sok értelme azon rugóznunk, hogy ezek a Pixar animátorainak kezei alatt készültek, akik sosem hibáznak. Nem hiszem, hogy sokat kellene hozzátennünk, hogy kedvet csináljunk az egész családot a tévé elé ültető animációkhoz (az élőszereplős remake-ekhez talán kellene, de helyettük nézzétek az animációkat), úgyhogy csak ideírunk még néhány ínycsiklandó címet: Wall-E, Szörny Rt., Agymanók, Coco, Jégvarázs, Rontó Ralph, Zootropolis. Készítsetek be jó adag popcornt, mert nehéz lesz felállni ennyi szuper filmtől!


Valaki van a házadban
(There's Someone Inside Your House)

Hol és mikor? Netflix és október 6.

Az október jellemzően a horrorfilmek időszaka a mozikba, és egyre inkább streamingen is. A Netflix idén egy modernizált slasherrel indít, amelyben a középiskolások körében garázdálkodó gyilkos nem csak elteszi láb alól az áldozatait, hanem még a legféltettebb titkaikat is kiteregeti a közösségi médiában. A főszereplő lány új a suliban, Hawaii-ról költözött Nebraskába, és maga is nagy titkot rejteget, így van duplán van félnivalója, de összefog az iskola feketebárányaival.


Déryné, hol van?

Hol és mikor? Filmio és október 7.

Az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezhetünk a filmmel, amelynek főszerepéért a legjobb színésznőnek járó díjjal jutalmazták a cannes-i filmfesztiválon. A Déryné, hol van? felújított változatban válik elérhetővé. Maár Gyula klasszikusa a legendás színésznő, Déryné három napját mutatja be, a válságba került, öregedő dámának választania kell a karrierje és a házassága között. Lírai stílusú alkotás a színészmesterségről, amely Pilinszky János forgatókönyvének és Koltai Lajos nagyszerű képeinek köszönhetően is messzire elrugaszkodik az életrajzi filmek papírformájától.


Tudom, mit tettél tavaly nyáron

Hol és mikor? Amazon Prime és október 15.

A 90-es évek a tinisorozatok aranykora volt, legyen szó romantikus vígjátékokról vagy véres slasherekről. Ezek közé tartozik a Tudom, mit tettél tavaly nyáron-trilógia, melynek első részében a kor legmenőbb tinisztárjai - Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe és Freddie Prinze Jr. - szerepeltek, akiket egy autóbaleset miatt üldözött egy kampós alak, hogy bosszút álljon. Valószínűleg nem a zseniálisan meta, de hamar elkaszált Scream Queens, és nem is az erőtlen Sikoly tinihorror-szériák miatt vágtak bele ebbe, hanem a Stranger Things átütő sikere miatt. Sejthető, hogy a Tudom, mit tettél tavaly nyáron-sorozat nem válik kultikussá, de reméljük nagyon jól fogunk szórakozni rajta. Úgyhogy nézzétek meg az eredeti filmet, aztán nyomás a sorozat!