Can Togay János rövid múltidézéssel kezdte a Szemlén tartott sajtótájékoztatót: a tavalyi Cinema Total kétségkívül legnagyobb figyelmet kapott eseménye Peter Greenaway és Yonderboi közös videóinstallációja volt, mely a mai napig komoly referenciát jelent a rendezvény külföldi megítélésének szempontjából.

A programsorozat elsődleges célja, hogy teret biztosítson a magyar és német filmszakma találkozásához, és ösztönözze a regionális és nemzetközi koprodukciók létrejöttét. Togay szerint a Cinema Total 3 azért is bír különös jelentőséggel, mert „ha egy eseményt harmadik alkalommal is meg lehet rendezni, akkor már közel jár ahhoz, hogy branddé váljon”.

 

bibliothequepascal54

Hajdu filmjét is népszerűsíti a Cinema Total


A Cinema Total minden évben igyekszik a magyar filmszakma láthatóságát biztosítani, függetlenül attól, hogy adott évben sikerül-e magyar filmnek kijutni a fesztiválra, vagy sem. „Külön öröm számunkra is, hogy idén Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascalja bejutott a Berlinálé fórum szekciójába, és mindent megteszünk azért, hogy PR-szempontból is ügyesen képviseljük a filmet.” – mondta Can Togay.

Hajdu Szabolcsot a hó sajnos megakadályozta, hogy részt vegyen a sajtótájékoztatón, így a film producere, Angelusz Iván beszélt a Biblioteque Pascal berlini szerepléséről. „Ez lesz az első alkalom, hogy egy filmmel gyártóként részt veszünk a Berlinalén.” – mondta Angelusz, aki ezután arról beszélt, hogy a nemzetközi porondra lépő filmek itthon rendkívül kis anyagi támogatásban részesülnek, ezért is fontos számukra a Collegium Hungaricum segítsége.

 

cinema_total03

Can Togay János ismertette a nagyratörő elképzeléseket


Az idei megnyitón a tervek szerint Jancsó Miklós is részt vesz majd, aki személyesen fogja bemutatni Hajdu Szabolcsot a nemzetközi szakma képviselőinek. A rendezvény hivatalosan a Kiégő Izzók multimédiás show-jával veszi kezdetét. A második napon kerül megrendezésre a Location Show, melyen kelet-európai forgatási helyszínek mutatkozhatnak be a nemzetközi szakmai közönség előtt. Hajdu Szabolcs filmje is terítékre kerül azon a forgatókönyelemzői szemináriumon, melyen a magyar film mellett Jasmila Zbanic: On the Path, Florian Sreban: If I Want To Whistle, I Whistle, valamint Peter Strickland: Katalin Varga című filmjeit veszik górcső alá. Idén is lehetősége lesz a magyar (és idén először román és szlovák) alkotóknak, hogy legkésőbb a megnyitó előtt két héttel leadott filmterveiket a rendezvény zárónapján bemutathassák a jelenlévő producereknek. A  záróbuli fellépője pedig a Rotfront zenekar lesz.