Ma kezdődik és április közepéig tart a Közép- és Kelet Európa filmművészetének szentelt wiesbadeni goEast filmfesztivál. A Német Filmintézet (DIF) által szervezett rangos fórum a nemrég elhunyt Jancsó Miklósra emlékezik és műsorra tűzi a világhírű magyar rendező 1968-ban készült Csend és kiáltás című alkotását. A pécsi játékfilmszemle rendezői díjával és a Magyar Filmkritikusok Szövetsége nagydíjával is kitüntetett film főszerepeiben Kozák András, Drahota Andrea, Latinovits Zoltán és Törőcsik Mari látható.

A wiesbadeni filmfesztivál versenyprogramját egy új magyar film világpremierje is gazdagítja, a goEast-en lesz először látható Kerékgyártó Yvonne rendező-forgatókönyvíró Free Entry című első játékfilmje. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült 70 perces alkotás két fiatal lány története, akik titokban és pénz nélkül szöknek be a Sziget Fesztiválra. Feltűnő párosuk felkelti a fiúk figyelmét is, ami lassan egy versenyt alakít ki kettejük között és kiderül, hogy az életben nincs minden teljesen ingyen… A Pusztai Luca és Barta Ágnes főszereplésével forgatott film producere Kastner Judit, gyártója a DDK Produkció.

A goEast filmfesztivál versenyprogramjában indul Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című magyar-német koprodukcióban készült dokumentumfilmje is. A romák ellen elkövetett gyilkosságok bírósági tárgyalásait feldolgozó alkotás márciusban elnyerte a prágai One World emberi jogi nemzetközi filmfesztivál fődíját.

Az idén 14. alkalommal megrendezett wiesbadeni goEast nemzetközi zsűrijében, amelynek elnöke Jan Harlan német filmproducer, Forgács Iván filmtörténész is részt vesz.