A fesztivál kiemelt célja, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, s egyúttal lehetőséget teremtsen fiatal filmesek bemutatkozására. A fesztiválra érkezett pályaműveket a zsűri elsősorban az operatőri teljesítmény alapján értékeli, ugyanakkor figyelembe veszi a film egészének művészi színvonalát. Elvárás, hogy Zsigmond Vilmos munkásságához méltón, a beérkező pályaművek eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmazzanak. A friss művek seregszemléjén túl, a program kiemelt eleme, hogy lehetőséget teremtsen a fiatal alkotók számára a kapcsolatteremtésre és tapasztalatcserére.

Korhatár nélkül jelentkezhetnek alkotók és alkotócsoportok, s várjuk azokat a műveket is, amelyekben filmművészetet tanuló rendező és/vagy operatőr szakos egyetemi hallgatók vettek részt.

Pályázni 2017. január 1. után készült fikciós nagy- és kisjátékfilmekkel, kísérleti filmekkel (beleértve az animációs és mobiltelefonnal készült filmeket is) lehet. Egy alkotó több filmmel is nevezhet. A nevezett filmekért nem áll módunkban bérleti és jogdíjat fizetni. Nevezési díj nincs.

A nevezett filmekhez időkorlát nélküli online screenert kérünk, amennyiben kódolt, kóddal együtt. Kérjük, a filmeket minden esetben lássák el angol felirattal! Kérjük továbbá, hogy a megtekintő kópia a film végleges verziója legyen! A versenyprogramba bekerült filmeket kizárólag DCP formátumban tudjuk elfogadni.

A nevezési lap a fesztivál honlapján található.

Határidő: 2020. január 31. éjfél

A versenyprogramba beválogatott filmek alkotóinak (alkotásonként 1-2 fő) a fesztivál ideje alatt szállást és étkezést biztosítunk. A beérkező pályamunkák számától függően 6-10 fős, operatőrökből, rendezőkből, filmes szakemberekből álló előzsűri értékeli az alkotásokat. A versenyprogramba bekerült filmek listájának 2020. március 20-án teszik közzé.

A versenyprogramba került filmekről nemzetközi zsűri dönt, melynek elnöke Szabó Gábor (HSC) Balázs Béla-díjas operatőr, egyetemi tanár, Zsigmond Vilmos egyetlen rendezésének (Tékozló apa, 1991) operatőre.

címlapkép: a fesztivál díjazottjai 2019-ben (a képet Schmidt Andrea készítette)