A film épp csak egy hete készült el, de már nevezésre is került az év végi Ljubjanai Animációs Filmfesztiválra – tudtuk meg Boros Máriától, a Kecskemétfilm marketing ügyintézőjétől, a film utóéletéről érdeklődve. Ez tulajdonképpen egyáltalán nem meglepő, mert a film forgatókönyvírója és rajzolója, Szilágyi V. Zoltán nem ismeretlen név a szakmában, 1987 óta a kecskeméti rajzfilmstúdió egyik legeredményesebb alkotója. Rengeteg díjat nyert nemcsak hazánkban és Európa szerte, de az USA-ban (Chicago) és a Távol-Keleten (Changzhou, Kína) is szép eredményeket tudhat magáénak. Az erdélyi születésű, Marosvásárhelyen és Kolozsváron tanult alkotót 1992-ben Balázs Béla díjjal jutalmazták. Emlékeztetőül néhány díjnyertes animációs munkája: Gordiuszi csomó (1980), Aréna (1982), Monológ (1984), Tiszta kép (1988). Egészestés filmjei: A majmok kastélya (1999) és az Utazás a Föld középpontja felé (2001) című 52 perces alkotása, amit a Hiroshima 2002 Nemzetközi Filmfesztiválon „A VILÁG LEGJOBB FILMJEI” válogatáson mutattak be.

Nem ismeretlen név a szakmában
Szilágyi Varga Zoltán
A mostani, történelmi tárgyú munkáját az érdeklődők a mozikban is megtekinthetik: Kecskeméten a napokban kerül vetítésre az Ifjúsági Otthon mozijában, illetve hamarosan (az ünnepekre biztosan) műsorra kerül a budapesti Uránia Filmszínházban és az október 28-ai Animáció Világnapján is látható lesz a Millenárison. Szóba került az alkotók között, hogy a budapesti mozikban már futó Szilágyi Andor rendezte egészestés játékfilm, a Mansfeld kísérőfilmjeként is vetíteni fogják.


Szilágyi V. Zoltán következő munkája után érdeklődve megtudtuk, hogy noha az újszülött filmecske még alig látott napvilágot, leendő testvérkéje már ott gömbölyödik a Kecskemétfilm pocakjában, A jókedvű örmény temetése névre keresztelve, Hunyadi Sándor azonos című novellája után. A 26 percesre tervezett leendő rövidfilm előkészületei megkezdődtek, csak még a támogatások vannak híján, pedig a film képes forgatókönyve az Annecy Nemzetközi Filmvásár Új Projektek pályázatán nagydíjat nyert. Reméljük, hogy az anyagiak is hamarosan rendeződnek és hasonló szépen kivitelezett, gazdag képvilággal megáldott műnek lehetünk majd szemtanúi!