Azoknak a jelentkezését várják, akik szeretnek dokumentumfilmeket nézni, érdekeli őket az írás, és szívesen részt vennének egy nemzetközi tréningen különböző országokból érkező filmkritikusokkal.

A workshop keretében a résztvevők intenzív írástréningben részesülnek, amely az írói és szerkesztői készség fejlesztésére irányul, inspiratív közegben, kislétszámú csoportokban dolgozhatnak, visszajelzéseket kaphatnak társaiktól és a workshop oktatóitól, valamint öt napon keresztül elmerülhetnek egy nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál világában, filmkészítőkkel és filmes szakemberekkel találkozhatnak.

A workshop ingyenes. A résztvevőknek teljes akkreditációt biztosítanak a fesztivál vetítéseire és szakmai programjaira. A workshopon készülő kritikákat a Verzió Blogon teszik közzé. A munkanyelv az angol lesz, ezért fontos, hogy a jelentkezők magabiztosan használják a nyelvet szóban és írásban is.

A résztvevőknek az összes műhelyfoglalkozáson meg kell jelenniük a program ideje alatt. Az online részvétel nem lehetséges. A workshop előtt egy alkalommal online megbeszélést tartanak, ahol mindenki megismerkedhet a többi résztvevővel és az oktatókkal.

A Doc Around Europe fesztiválhálózatnak köszönhetően az alábbi országokból és régiókból érkező egy-egy résztvevő számára a fesztivál állja a szállás költségét a workshop teljes ideje alatt, valamint megtéríti az utazási költséget legfeljebb 200 euróig: Horvátország, Szlovénia, Görögország, Szerbia, Macedónia, Koszovó, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Németország, Ausztria, Luxemburg, Svájc, Dél-Tirol, Spanyolország és Franciaország.

A workshop időtartama: 2024. november 5-9.

A workshop helyszíne: Budapest

A 21. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált 2024. november 6-13. között rendezik meg Budapesten és magyarországi városokban.

Oktatók:

Pamela Cohn szabadúszó film- és videókurátor, művészeti szakíró, ismeretterjesztő művek konzultánsa, film- és videóművészek dramaturgja. Az Open City London's Assembly és a British Council / Scottish Documentary Institute Connecting Stories mentora. Pamela a Lucid Dreaming: Conversations with 29 Filmmakers (OR Books New York & London, 2020) című könyv szerzője, valamint a londoni Lono Studióval együttműködésben, ő a Lucid Dreaming Podcast: Conversations on Cinema, Art & Moving Image podcast házigazdája és producere. Írásai megjelentek az MIT Open Doc Lab IMMERSE blogoldalán, a Filmmaker Magazine-ban, a BOMB Magazine-ban, a The Calvert Journalban, a Senses of Cinemaban, a Documentary Association Europe felületén és számos más nyomtatott és online kiadványban, valamint katalógusban. Pamela hozta létre a 2007 és 2015 között működő Still in Motion dokumentumfilmes blogot. Számos nemzetközi fesztivál panelbeszélgetéseinek volt házigazdája, moderátora és résztvevője. Pamela a finnországi HIAP - Helsinki Nemzetközi Művészeti Program 2024-2025-ös kurátori rezidenciájának résztvevője.

Gyenge Zsolt a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense. Az egyetemen filmelemzést, az avantgárd film történetét, filmelméletet, filmtörténetet és vizuális kommunikáció-elmélet oktat. Kutatási területei közé tartozik a fenomenológia és a hermeneutika, a mozgóképes installációk és a videóművészet, valamint a román filmművészet. Ő a Kép, mozgókép, megértés: A filmelemzés fenomenológiai elmélete című könyv szerzője. Több mint 20 éve dolgozik szabadúszó filmkritikusként, jelenleg a Disegno című dizájnkultúrával foglalkozó tudományos folyóirat szerkesztője.

Jelentkezés

A jelentkezés a jelentkezési lap kitöltésével, illetve motivációs levél és egy saját kritika vagy esszé (max. 2 oldal dupla sorközzel) feltöltésével történik.Ha a szöveg eredeti nyelve nem angol, le kell fordítani angolra, és jelezni, hogy saját fordítás! Határidő: 2024. augusztus 1.

A jelentkezőket legkésőbb 2024. augusztus végéig értesítik az eredményről.

Kérdés esetén az info@verzio.org címen lehet érdeklődni. 

Forrás: Verzio