Yann Martel regénye egy tizenhatéves indiai kisfiúról szól, akinek családja Indiából Kanadába költöztetné az állatkertjüket, ám hajótörtést szenvednek a Csendes óceánon. Pi egyetlen túlélőként egy nőstény gorillával, egy sebesült zebrával, egy hiénával és egy Richard Parker nevű bengáli tigrissel kerül egy mentőhajóba, és 227 napot töltenek el együtt a nyílt óceánon.

A regény nem várt fordulatot vesz a befejezésben, ezért nem csoda, hogy eredetileg a Hatodik érzék rendezője, M. Night Shyamalan figyelt fel a sztorira, de végül az általa jegyzett forgatókönyv, a Lady in the Water rendezése miatt már csak producerként közreműködik a Pi életé-ben.

Mivel a jogokat bíró Fox Studio nem várt tizennyolc hónapot Shyamalanra, így először az Anyádat is! rendezője, Alfonso Cuarón neve merült fel, aki szintén egy másik produkció (The Children of Men) miatt nem tudta bevállalni a Pi óceáni kalandjait. A befutó végül Jean-Pierre Jeunet lett. A forgatás jövő nyárra várható.

A Fox Studio 2000 már három éve megvásárolta a könyv megfilmesítésére vonatkozó jogokat, és bár sokat kellett várni, úgy tűnik végre filmvásznon is látható lesz Pi élete.