Az elmúlt két évben a járványhelyzet akadályozta meg a VFF megrendezését, 2022. március 16-19. között viszont ismét a Pozsonyi Előadóművészeti Egyetem Filmes és Televíziós Szakán, valamint a Lumière moziban gyűlnek össze V4-es filmes iskolák diákjai és a filmes szakemberek. Két neves előadó részvétele már biztos:

Jim Stark függetlenfilmes producer Jim Jarmusch olyan alkotásait jegyzi, mint a Törvénytől sújtva, a Mystery Train és Az éjszaka a földön, de számos egyéb nemzetközi produkció (Foxtrot, Az átkelés madarai, A hegyek szigete) között dolgozott már együtt Hajdu Szabolccsal is a Délibáb és a Békeidő című filmeken. A fórumon a producerek független filmkészítésben betöltött szerepéről fog előadást tartani.

Jim Stark

Eddy Joseph hangmérnök Alan Parker Pink Floyd: The Wall című kultfilmjének hangkulisszájával érdemelte ki a BAFTA-díjat. Filmográfiájában több mint 70 film, köztük olyan ismert alkotások, mint a Harry Potter és a bölcsek köve, a Casino Royal és a Charlie és a csokoládégyár is szerepel. Előadása arról szól, hogyan járul hozzá a hang egy film egyedi atmoszférájához. 

A Visegrád Film Fórum az edukáció mellett a nemzetközi kapcsolatépítésre helyezi a hangsúlyt, az ötnapos esemény különleges előadásokat, vetítéseket és panelbeszélgetéseket kínál a résztvevőknek. A pozsonyi intézmény idén a píseki Miroslav Ondříček Filmakadémia (FAMO), az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a katowicei Krzysztof Kieślowski filmes iskola hallgatóit látja vendégül. A szervezők még további négy partneriskolával fogják még idén bővíteni a meghívottak listáját.

A VFF párhuzamosan zajlik a FABIOFEST Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivállal, amit 2022. március 16-22. között rendeznek meg, így az akkreditáció a filmfesztivál egyéb eseményeire is érvényes.

A Visegrád Film Fórumra elővételben már megvásárolható a kedvezményes, 10 eurós akkreditáció itt. Az akkreditáció nem csak diákok számára áll nyitva. 

Forrás: VFF / Címlapkép: Éjszaka a földön