Több mint húsz olyan filmet mutatott be a közmédia a karácsonyi időszakban, melyek a Médiatanács támogatásával jöhettek létre. A szervezet tájékoztatása szerint az ünnepek alatt volt az első nagyobb kampány, amikor az elkészült filmekből - az elmúlt két évben 300-nál is több filmet támogatott a Médiatanács - egyszerre többet is bemutatott a köztelevízió.

Figyelemre méltó nézettséget hozott - 210 ezer fős - Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika: Vad Szigetköz – A szárazföldi delta című természetfilmje, amely lenyűgöző szépségű élőlények és környezet közelébe kalauzol bennünket. A karácsonyi programban szerepelt Kocsis Tibor legújabb ismeretterjesztő filmje, a Neve is van: Budapest címmel futó háromrészes sorozat, amely érdekes látleletet vesz Budapest megítéléséről. Az újévkor debütáló első rész a Duna Televízió délutáni műsorsávjában 130 ezer fős nézettséget hozott.

Az ismeretterjesztő filmek mellett népszerűek voltak a gyerekeknek szóló animációs filmek is: a Boxi sorozat részei, a Csataterek című, magyar csatákat animációs technikával megelevenítő sorozat és Gyulai Líviusz Egy komisz kölyök naplója című mesesorozata is szép nézettséget hozott az m2 gyermekcsatornának.

A Médiatanács által támogatott televíziós játékfilmek – Szabadság-különjárat, Hőskeresők, Galamb papné, A legyőzhetetlenek, Berosált a rezesbanda, A régi házban – is elnyerték a nézők tetszését. 100 ezres nézettségi mutatókkal adták Jelenczki István Az igazság sohasem késő című dokumentumfilmjét a késő esti műsorsávban, és a már több fesztiválon is sikerrel szerepelt Csendes gyarmatosítók című ismeretterjesztő filmet is több mint 85 ezer fő nézte délelőtt.

A Médiatanács által támogatott filmek közül eddig összesen több mint ötven alkotást láthattak a nézők. A szervezet tájékoztatása szerint idén további 80, jövőre már 140 olyan film készül el, amely a Magyar Média Mecenatúra program keretein belül nyert támogatást. A friss filmekkel a nézők a közmédia csatornái mellett kereskedelmi adókon is egyre gyakrabban találkozhatnak.

(Forrás: Médiatanács)