A Menjek/Maradjak című dokumentumfilm-sorozat, a külföldre kivándorolt magyarok életét mutatja be, 30 perces epizódokban. A korábbi részekben New Yorkban, Londonban és Berlinben élő fiatal felnőttek sorsát ismerte meg a közönség, most pedig Amszterdamba, Hágába, Rotterdamba és Utrechtbe látogat, a sorozatot jegyző SpeakEasy Project. A Holland epizódot a Hágában élő, média design-t tanuló Bogádi Csaba rendezi, aki filmjének középpontjába kifejezetten az identitáskeresést helyezte. A Menjek/Maradjak legújabb része saját önerőből, közösségi finanszírozással készült. 


A Menjek/Maradjak sorozatot a SpeakEasy Project filmes alkotói hozták létre 2013-ban, hogy magánszemélyekkel, kutatókkal, társadalmi szervezetekkel és cégekkel együttműködve, egy társadalmi összefogás keretében dokumentálják az új mobilitás generációját, és filmjeikkel, termékeikkel, kiadványaikkal hozzájáruljanak a migrációról szóló tabumentes, nyílt párbeszédhez. 

Egy idén tavasszal végzett kutatás szerint, a Hollandiában élő magyarok több mint fele az elmúlt 8 évben érkezett, felsőfokú végzettséggel rendelkezik, életével elégedett, és az anyagiaknál jobban érdekli az egészség, a család, és a társadalmi felelősségvállalás is. A Menjek/Maradjak: Holland epizód című rész premierjére június 9-én kerül sor a Trafó Kortárs Művészetek Házában, Budapesten. A vetítésről további részletek a trafo.hu oldalán találhatóak.

Forrás: Trafó

Menjek/Maradjak: Holland epizód

Premier: Június 9.

Trafó Kortárs Művészetek Háza