Antoine (Denis Ménochet) és Olga (Marina Foïs) francia házaspár, akik egy kis spanyol faluban élnek, Galicia szívében. Csendes életüket növénytermesztéssel és romos házak megóvásával töltik, ám viszonyuk a spanyol ajkú szomszédokkal közel sem idilli. A tervezett szélerőműpark-beruházás körül hamar elmérgesednek az ellentétek, különösen a szomszéd testvérpár brutális harcmodora miatt. Egy idő után pedig már Antoine és Olga élete a tét.

Rodrigo Sorogoyen (A rendszer, Anya) legújabb műve John Boormant és Sam Peckinpah-t idézi, de a váratlan csavar és a meghökkentő történetvezetés már az egyik legeredetibb kortárs spanyol rendező sajátja. Sorogoyen nemzetközi szinten is azon kevesek egyike, aki úgy tud lehengerlő zsánerfilmet készíteni, hogy közben dermesztő társadalmi látleletet is ad. A Szörnyetegek Spanyolország idillinek tűnő hegyvidékén játszódó, éjsötét története olyan kérdésekkel szembesít, melyek Európa ezen szegletén is égetően aktuálisak.

A magyarhangya A rendszer után immár a második remekművét hozza el Sorogoyennek, ezúttal az ezerarcú Denis Ménochet és Marina Foïs elementáris erejű alakítása okoz maradandó lidércnyomást.

Sorogoyen falusi krimijét, a Szörnyetegeket 17 Goya-díjra jelölték, ebből 9-et, köztük a legjobb filmnek, rendezőnek, forgatókönyvnek és férfi főszereplőnek járót díjra is váltotta. A film a cannes-i fesztiválon debütált, ahol a kritikusok a 10 legjobb film közé sorolták. Később díjakat nyert San Sebastianban, Chicagóban és a legjobb színésznek, rendezőnek és filmnek járó elismerést is besöpörte Tokióban.

A spanyol rendező legújabb filmje március 30-tól látható országszerte a mozikban, premier előtt pedig a 13. Frankofón Filmnapokon lehet megnézni március 7-én és 12-én.