A 3. BuSho nemzetközi rövidfilm fesztivál előzsűrije (Mag István, Rimóczi László, Ganczer Sándor) mintegy 360 film megtekintését követően összeállította a hivatalos versenyprogramot. A válogatók nem voltak könnyű helyzetben, hiszen a nevezett alkotások száma a tavalyi évhez hasonlóan megduplázódott - Gábeli Tamás, az esemény főszervezője a filmhu-val megosztotta, hogy az előzsűri nehéz helyzete örömmel tölti el a szervezőket, hiszen a bővülés nem csupán mennyiségi: egyre jobb filmek érkeznek a fesztiválra. Ennek megfelelően az idei BuSho-n a korábbi információs program mellett most már a "kiemelt információs" kategóriában is levetítésre kerülnek a legjobb versenybe nem került filmek.

A versenyprogramba került 116 alkotást 22 blokkba rendezték a szervezők, amely szinte teljes egészében lefedi a fesztivál 4 napját, feladva ezzel a leckét a nemzetközi zsűrinek, amelyben egyébként immár hagyományos résztvevő a Németországban élő, de magyar származású Wolfgang Leis, ám mellette új arcokat is felfedezhetnek a BuSho rendszeres látogatói: Budapestre érkezik Jean-Pierre Sougy, a Lyon-i Les Inattendus fesztivál művészeti igazgatója. valamint Przemek Mlynczyk, a varsói Euroshorts fesztivál vezetője; mellettük Bollók Csaba, a legutóbbi Filmszemlén nagydíjas Iszka utazásának rendezője képviseli a magyar filmet. Egy zsűritag neve még kérdéses, de az már bizonyos, hogy ötödikként egy hölgyet üdvözölhetünk majd az ítészek között. A fesztivál nemzetközi jellegét hűen érzékelteti, hogy 45 ország alkotóján keresztül valamennyi kontinens képviselteti magát a rövidfilmes mustrán. 

A fesztivál rangos nyitófilmmel indul, ugyanis Gábeliéknek sikerült megszerezniük az idei animációs Oscar-díjat a Maestro előtt (amely egyébként több elismerésben is részesült a legutóbbi BuSho-n) megszerző The Danish Poet című kanadai filmet - a főszervező elmondása szerint a kanadaiak rendkívül segítőkészek voltak, a BuSho nemzetközi rangját pedig egyértelműen emeli, hogy Oscar-nyertes alkotást tekinthetnek meg a rövidfilmek rajongói az Almássy téren.

A BuSho nyitófilmje az Oscar-nyertes
The Danish Poet

Az esemény idén először egy mozgóképes és egy összművészeti workshoppal is összekapcsolódik. Az új helyszín, az Almássy téri Szabadidőközpont lehetőséget teremt „A legvidámabb barakk” elnevezésű összművészeti workshop és a BuSho együttműködésére. A képző-, és iparművészek, színjátszó körök és különböző alkotótársulatok közreműködésével zajló esemény pontosan egy héttel a filmfesztivál előtt kezdődik, majd a BuSho alatt folyamatosan bemutatják alkotásaikat a fiatal tehetségek.

Az idei BuSho-ra számtalan kísérőprogrammal kívánják becsalogatni azokat, akik egy rövidfilm fesztivál kedvéért nem feltétlenül térnének be az Almássy térre. A koncertek sorából kiemelkedik az IVF Folk & Roll elnevezésű világzenei koncertsorozat, amelynek keretében a visegrádi országok vezető folk-rock zenekarai lépnek fel estéről estére. Többek között a szlovák Druzinát, a magyar Rackajamet, a lengyel Chudobát és zárásként a cseh Gothart zenekart láthatjuk. A tavalyi évben első alkalommal megrendezett „Kelj fel Laci!” elnevezésű segélykoncert folytatásaként az idei esztendőben „Hajrá Gabi!” címmel Papp Gábornak, egy olyan zenésznek kívánnak segítséget nyújtani, aki korábban rendszeresen közreműködött a BuSho és a szervezők egyéb projektjei kapcsán, ám azóta a sclerosis multiplex jelenti számára a legnagyobb kihívást. Ezen kívül további hazai zenekarok, színházi produkciók és kiállítások színesítik augusztus 3-7. között az Almássy téren a programot.