Az InfoRádió Aréna című műsorának volt vendége a filmügyi kormánybiztos, aki az interjú során a jelenleg is folyamatosan készülő, külföldi filmes bérmunkák előnyéről, történelmi filmtervekről, tévéfilm és sorozatok készítéséről, a döntőbizottság felállásáról és arról is beszélt, hogy tervben van a Netflix mintájára egy online videószolgáltató létrehozása, amellyel a Nemzeti Filmintézet belépne a letölthető tartalmak piacára. 

„A filmintézethez kapcsolódik Közép-Európa legnagyobb filmarchívuma. Jó pár filmet már felújítottak, újradigitalizáltak, és ez jelentené az alapját a letölthető állománynak. Ezt követően pedig majd folyamatosan hozzáadnánk az új alkotásokat” – mondja. Az év második felében elinduló „magyar Netflix” szolgáltatását nem csak otthon, hanem közösségi terek, például egyetemi filmklubok és kultúrházak is igénybevehetik, emelett iskolák számára is hozzáférhetővé teszik majd. 

A történelmi filmes témákkal kapcsolatban is mesélt a tervekről: „Vannak olyan évfordulóink, amikre jó lenne felkészülni. Ilyen például Petőfi Sándor kétszázadik születésnapja vagy az Aranybulla, ami ugye 1222-ben íródott meg. Tehát vannak olyan témák, amikkel érdemes lehet foglalkozni. De ugyanígy, ha olyan történelmi esemény évfordulója van, aminek egy-egy szelete érdekes, vagy épp azt szeretnénk szorgalmazni, hogy több irodalmi alkotás kerüljön filmre” – sorolta fel a terveket a rádióműsorban.

Forrás: InfoRádió, fotó: Wikipedia