Négy magyar animációs projektet válogattak be a 2024-es CEE Animációs Fórumra, ami a közép-kelet-európai animációs szakma legnagyobb megjelenési platformja – adta hírül a Dot&Line. Az alkotók lehetőséget kapnak konzultálni a meghívott szakemberekkel, akik hasznos visszajelzésekkel és tanácsokkal látják el őket az előadásukkal, a forgatókönyvvel vagy a gyártással kapcsolatban. A pitchfórum résztvevői koprodukciós partnert is kereshetnek a fórumon.

A 12. CEE Animációs Fórumra rekordszámú, 123 nevezés érkezett 31 országból. Ezek közül 31-et választottak ki, összesen négy kategóriában: 9 egész estés, 7 tv-sorozat, 9 kisfilm és 6 diákfilm projekt mutatkozhat be a fórumon, Csehország 6, Magyarország és Lengyelország pedig 4-4 filmtervvel képviselteti magát.

A bejutott négy magyar projekt külön szekcióban mutatkozik be: Turai Balázs a kisfilmes, Tóth Luca a tv-sorozatos, Veress Nikoletta a diákfilmes, Glaser Kati pedig az egész estés blokkban.

Turai Balázs: Killin' It

Turai Balázs (Amok, Róma bukása) egy disztópikus filmen dolgozik, mely globális kérdéseket vet fel az identitáspolitikától és a forradalmaktól kezdve a mesterséges intelligenciáig. A Killin' It főszereplői a harmincas éveikben járó Zak és Zur, két poszt-gender influencer, akik egy körbezárt farmon élik meg a kapuzárási pánikot az apokalipszis közepén házi robotukkal, Geepee-vel. A film gyártója a Boddah, producere Lukács Péter Benjámin.

Tóth Luca: Mimóka mesék

Tóth Luca gyerekeknek szánt sorozatterve is bejutott a CEE Animációs Fórumra. A Mimóka mesék célja, hogy szeretettel és megértéssel forduljon a dacos kisgyerekekhez, miközben az epizódok rávilágítanak a képzeletbeli játék gyógyító erejére. Az epizódok a 3 éves Mimó egy-egy feladatából indulnak ki (indulás óvodába, fogmosás, lefekvés), amik ellen a kislány folyamatosan makacsul dacol. A sorozat szintén a Boddah műhelyében készül, Lukács Péter Benjámin produceri közreműködésével.

Veress Nikoletta: Each, All and Every

Veress Nikoletta Each, All and Every című filmje a választási paradoxonról szól. Mr Rabbit döntésképtelen azzal kapcsolatban, hogy mi szeretne lenni ha felnő. Ahelyett, hogy döntést hozna, saját világába menekül és apró hasonmásokat teremt. Ők azok, akik a főszereplő helyett megtapasztalják az élet sokféleségét. A projekt MOME anim diplomafilmként készül, legutóbb a Friss Hús pitchfórumán is bemutatta a rendező.

Glaser Kati: Három kívánság

Glaser Kati Három kívánság című egész estés filmtervének főhőse a 10 éves Leo és két barátja, Dia és Juli, akik izgatottan várják a karácsonyt. De ahogy közeledik a szenteste, egyre nő a feszültség, gyakoribbak a viták, mindenki ideges és türelmetlen, és még hó sincs. A kádban lévő karácsonyi pontyok, akárcsak a mesebeli aranyhalak, három kívánságot teljesítenek. A három jóbarát kívánságai viszont igencsak felforgatják a karácsonyt. A film a Műanyag égboltot is gyártó Salto Films stúdióban készül, producere Sipos Orsolya.

 

Borítókép: Dot&Line