A werkfilmek három különböző tematikát mutatnak be. A legelső spoileresen mutatja be az öt szkeccsepizód legérdekesebb kulisszatitkait és a stábtagok is vallanak kedvenc részeikről. De kiderül például az is, hogy miért kellett 27-szer nekiugrani a Narrátor első felvételének; hogyan pörgött egyszerre hét stábtag Az Egyedül című epizód egyik nehéz, egysnittes jelenetében azon, hogy egyszerre adja fel és vegye le a ruhát a főszereplő Lőrincz Sándorról, hogy úgy tűnjön, rengeteg van belőle a szobában; és hogyan öntötték gipszbe a főszereplő Tolnai Klári fejét a Húsbáb című epizód előkészületei során ahhoz, hogy elkészüljön az epizód végén látható prosthetic.

A második werkből kiderül, hogyan állt össze emberről emberre a stáb, egy olyan időszakban, amikor éppen a legkeményebb kijárási korlátozások voltak érvényben. Megelevenednek azok az állomások, amik oda vezettek, hogy viszonylag gyorsan, az ötlet kipattanatásától számított öt hónap után, már le is forgott az első epizód; de a nézők láthatják azt is, milyen volt szűkösen, sok emberrel forgatni; valamint azt, hogy milyen multitaskingra volt szükség a stábtagok részérőll egy-egy epizód elkészítéséhez.

A harmadik werk azt járja körül, hogyan jöhetett létre A Karantén Zóna, egy "normál" nagyjátékfilm büdzséjének töredékéből. Ennek részeként terítékre kerül, hogy a csapat miként tudta megugrani azt, hogy a rendelkezésre álló kis összegből olyan filmet készítsen, amin nem veszi észre a néző, hogy kompromisszumos megoldásokat tartalmaz; kiderül, hogy az ötlet és a forgatókönyv után hogyan sikerült nagyon hamar megteremteni a keretet a forgatásra, és hogyan győzött meg az alkotóstáb szakembereket, hogy beálljanak egy vízió mögé; megelevenednek a finanszírozás legizgalmasabb szakaszai; és az is kiderül, hogy mi volt az úgynevezett "Karantén-kassza".

A szkeccsfilm a nyár során négy különleges, offline vetítést is kap, amelyek mindegyike ingyenes. A vetítésekre ezúttal nem moziban, hanem különleges helyszíneken kerül majd sor, különleges beszélgetőpartnerekkel. Az El nem mesélt történetek vetítéssorozatra az alkotók mindenkit szeretettel várnak, a részletekről a Facebookon érdemes tájékozódni.

Filmhu podcast #59: Így készült A Karantén Zóna

„Életem legjobb dolga eddig” – mondta el Zsótér Indi Dániel rendező első nagyjátékfilmjéről, és a másik három meghívott vendég, Muchichka László, Tolnai Klára és Vida Orsolya is örömmel emlékezett vissza a lezárások időszakában megejtett forgatásra. Traumafeldolgozás, kölcsönkért lakások, rémisztő testi deformációk és egy elemében lévő Pásztor Erzsi – a beszélgetés akár útmutatónak is szolgálhat azoknak, akik független filmet készülnek csinálni minimális pénzből. A happy endet pedig mindenki ismeri: A Karantén Zóna elérhető az HBO Max kínálatában.

Forrás: A Karantén Zóna / Címlapfotó: Muchichka László A Karantén Zóna forgatásán / Fotó: Benkó Tamás