Cassidy és a Sundance kölyökbenAz idei fesztiválon retrospektív blokkot szentelnek a svéd színésznő és rendező Liv Ullmannak, amelyben Liv Ullmann – Sences of the Life című dokumentumfilm lesz látható. Emellett Robert Redford munkái közül több klasszikust is bemutatnak, többek közt a Butch Cassidy és a Sundance kölyök, illetve a Kvízshow című alkotásokat, összesen négy filmet. Az említett alkotók Sharon Stone-nal együtt személyesen is ott lesznek Karlovy Varyban.

Jiří Krejčík a cseh film 1918-ban született, több világégést túlélt veteránjának alkotásai közül is látható lesz egy a tiszteletére rendezett bemutatón. A Higher Principle című napjainkban játszódó intim dráma a bátorság és gyávaság különböző formáit mutatja be. Továbbá hét másik mű is vászonra kerül a már említett japán rendező, Kihachiro Kawamoto alkotásaiból összeállított programban.

Az országonkénti tematikus vetítések során bepillanthatunk a kanadai és a norvég mozizásba, valamint a zenének szentelt tetszőleges műfajú alkotások is láthatóak lesznek. Témaválasztása alapján érdekesnek ígérkezik a Worried About Work című válogatás, amelynek alapgondolata a Lumière-fivérek egyik első filmjéig, a Munkások elhagyják a gyárat felvételéig nyúlik vissza. Azóta mind a dokukban, mind pedig a játékfilmekben visszatükröződnek a munkát érintő társadalmi politikai trendek. Ma világgazdasági szinten is érzékelhető a stabilitás hiánya, elég a munkanélküliségre, a munkakörnyezetre, vagy az üzleti életben meglévő gyilkos versenyre gondolni, amely gyakran nyújt ihletet a filmeseknek. A blokkban látható hat alkotás lehetőséget ad arra, hogy megismerjük, a munka gerjesztette félelmekre miként reagálnak a kortárs filmesek.

A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke az oxfordi Worcester College és az edinburgh-i National Film School volt tanára, elismert filmes és színházi rendező, Michael Radford lesz, akinek egyik filmje, a Velencei kalmár versenyen kívül lesz látható. A fele részben nőkből összeállított további döntnöki gárda belga, amerikai, spanyol, kanadai és cseh tagja mellett Mundruczó Kornél is helyet kapott.