A színész nem mondott azonnal igent, amikor Cseke Péter, a kecskeméti színház igazgatója megkérdezte, nem lenne kedve megcsinálni. Azt válaszoltam, hogy átnézem, hiszen volt a Meseautóból egy Ágoston György-féle változat, amelyet a hetvenes években játszottak a Karinthy Színházban, de én másként képzeltem el a darabot - tette hozzá.



Nézd meg a teljes 1934-es filmet!


A fiával, Benedek Alberttel - aki a művész szavai szerint "írogat és belekóstolt már ebbe a világba" - nekifogtak a film történetének színpadra állításának és megírták az elmúlt nyáron a forgatókönyvet.

Próbáltuk teljesen megtartani a Vadnaiék által írt Meseautó történetet, de egy kicsit közelítettünk a mához - mondta a színész-rendező. Egy álom keretében írtuk meg a történetet, ahol a gépíró kisasszonynak eljön a mesebeli herceg, maga a vezérigazgató - utalt a filmhez képest kicsit megváltoztatott kerettörténetre Benedek Miklós. Vera egyszer csak elalszik és álmodja ezt a történetet, ebbe a mesébe jönnek a figurák: Szűcs vezérigazgató, a bankban irattárvezetőként dolgozó Halmos Aladár, Anna, a vezérigazgató titkárnője és a többiek - mondta a rendező, hangsúlyozta azonban, hogy a történet tulajdonképpen ugyanaz mint a filmben.

Benedek Miklós szerint több problémát okozott az, hogy kamaraszínházban kell bemutatni a darabot, amelynek színpadára nem fér be egy igazi autó. A színpadon azonban így is lesz autó - tette hozzá.

meseauto2 500
Két kis pörköltet két kisfröccsel


A bemutató különlegességének nevezte a rendező azt, hogy a történet helyszíneit hét táncos változtatja, akik táncolnak, énekelnek, játszanak és díszítenek, ezáltal főszereplővé válnak.

Benedek Miklós Vida Pétert, egykori főiskolai tanítványát, a Thália Színház tagját kérte fel, hogy játssza el Halmos Aladár szerepét - az eredeti filmben Kabos Gyula alakította. Tudtam, hogy ez teljesen neki való, mintha rászabták volna, nem a Kabos, hanem maga a figura, a kis chaplinesség, a kis könyvelő, amit nagyon jól el tud játszani, mellette nagyon jól énekel és nagyon jól mozog - mutatta be az irattárvezető szerepére meghívott színészt.

A kamaraszínházbeli bemutatón Szűcs János vezérigazgatót - a filmben Törzs Jenő alakította - Kiss Zoltán játssza, Annát, a vezérigazgató titkárnőjét Csombor Teréz jeleníti meg, míg Kovács Vera szerepét Trokán Nóra alakítja. Vera szüleit Kiss Jenő és Réti Erika játsszák el, akik nem csak a "Vera álmában", hanem a valóságban is házaspárként élnek. A banki alkalmazott szerepében Magyar Évát láthatják a nézők, míg az autószalon tulajdonosát Szokolai Péter alakítja. Az előadás látványtervezője Dévényi Rita.