Kettős magyar sikerrel zárult a Manchesteri Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztivál húsvéti kiadása, a Grimmfest Easter. A Bergendy Péter rendezésében készült Post Mortem elnyerte a legjobb játékfilm díját és legjobb speciális effektekért járó díjat is. A díjakról nemzetközi szakmai zsűri döntött a Grimmfesten, melyet a Dread Central szakhonlap 2022-ben a világ legjobb horrorfesztiváljai közé sorolt. A Post Mortem speciális effektjeit Hellebrandt Gábor, Benyó Zoltán, Deák Ferenc, Kósa László és Hardi Zoltán készítette. 

Post Mortem másfél éve szép sikerekkel járja a nemzetközi filmfesztiválokat, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Kanadában is több díjat nyert a legnépszerűbb zsánerfilm szemléken. A Nemzeti Filmintézet a kísértetfilm külföldi forgalmazási jogait francia, olasz, német, lengyel, szlovák, török és orosz forgalmazóknak is értékesítette Európában. Japánra, Dél-Koreára, Indiára, Délkelet-Ázsiára – köztük Szingapúrra, Vietnámra, Hongkongra, Malajziára -, Ausztráliára, a latin-amerikai országokra, az Egyesült Államokra és Kanadára is megvásárolták helyi forgalmazók, ennek köszönhetően világszerte látható lesz a magyar alkotás, a napokban mutatják be a lett és a litván mozik. 


Az első világháborút követő spanyolnátha járvány időszaka alatt játszódó kísértetfilm főszereplője Klem Viktor és Hais Fruzsina. Az elmúlt nyáron, az első Magyar Mozgókép Díjak zsűrije a legtöbb kategóriában – operatőr, vágó, látvány, maszk – a Post Mortem alkotóit díjazta. A Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n látható a Post Mortem, mely a Szupermodern Stúdió gyártásában készült, producere Lajos Tamás és Köves Ábel volt, kreatív producere Hellebrandt Gábor.

Forrás: NFI