A Lopott boldogságok. Premodern magyar melodrámák (1957-1962) című kötetben a szerző az 1957 és 1962 között keletkezett melodrámákat vizsgálja, vagyis egy filmtörténeti szempontból jórészt feldolgozatlan időszak ritkán tárgyalt műfaját. Olyan klasszikusokat elemez, mint a Bakaruhában, a Vasvirág vagy az Elveszett paradicsom, de felfedez új remekműveket is, mint a Zápor vagy a Csigalépcső, mindezt azért, hogy megmutassa: a melodrámai mintázatú filmekben alakul ki a hatvanas évek modernista stílusa. A kötetet a Kijárat Kiadó adja ki, melyet többek közt a Líra oldalán is meg lehet venni, fogyasztói ára 3500 forint.

A Közelkép: Portrék, témák, formák a magyar film történetéből című kötet három irányból nyújt betekintést a magyar film összetett és változatos történetébe: alkotói portrékat rajzol, témákat jár körbe, formamegoldásokat vizsgál. Az alkotói portrékban az 1945 utáni filmtörténet fontos rendezői és korszakai jelennek meg Fábri Zoltántól Jancsó Miklósig, a magyar film 1953 utáni újjászületésétől az ezredfordulóig. A témák szerteágazóak, a történelmi traumáktól (első világháború, holokauszt), a hatvanas évek mérnökalakjain át a kortárs filmekben ábrázolt személyes sorsokig érnek. A formaelemzés kiemelt tárgyai pedig a vígjátékok és bűnügyi filmek. A kötet a Gondolat Kiadó gondozásában jelent meg, többek közt a kiadó honlapján is meg lehet venni, méghozzá 2940 forintos kedvezményes áron.

Gelencsér Gábor (1961) az ELTE BTK Filmtudomány Tanszékének docense. 1989–97-ig a Magyar Filmintézet munkatársa, 1990–92 között a Filmkultúra, 1998–2002 között a Filmvilág szerkesztője. Több száz tanulmánya, kritikája és recenziója jelent meg különböző folyóiratokban, több filmes tárgyú tanulmánykötetet, kézikönyvet, lexikont, katalógust szerkesztett, illetve lektorált. 2007-ben Balázs Béla-díjat kapott, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata pedig Szőts István-díjjal tüntette ki. Fontosabb önálló kötetei az elmúlt évekből: Az eredendő máshol. Magyar filmes szólamok (2014); Forgatott könyvek. A magyar film és az irodalom kapcsolata 1945 és 1995 között (2015); Váratlan perspektívák. Jeles András filmjei (2016); Magyar film 1.0 (2017).

A két kötet bemutatója 2022. november 7-én, hétfőn 18 órakor lesz Kelet Kávézó és Galériában, a szerzővel pedig Milojev Zsanett (ELTE) és Stőhr Lóránt (SZFE) beszélget. A bemutatón rövid részleteket is láthatunk az elemzett filmekből. Facebook-esemény itt található.