Freund Ádám rendező Gyuricza Mátyás operatőrrel készített filmje a Földiek, amely a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíja, a diák Oscar-jelölés és a minap bejelentett chicagó-i és Uppsala-i meghívás után újabb remek sikert könyvelhet el a Camerimage diákfilmes mezőnyébe való bekerüléssel. Fatér Ambrus rendező Kóródi Dániel operatőrrel készített filmje, a Légmell a Friss Hús különdíja után a görögországi Drama-ban megrendezett, EFA-jelölő fesztiválon szerepelt először nemzetközi mezőnyben idén szeptemberben, a Camerimage-on a diákfilmes panoráma szekcióban lesz látható.

Freund Ádám: Földiek / Forrás: Friss Hús

Az 1993 óta megrendezésre kerülő, 2010 óta Bydgoszcz-ban tartandó seregszemlét november 11-18. között rendezik meg, a filmművészetis vizsgafilmek közül utoljára Kovács István Betonzaj című filmje volt versenyben 2015-ben (operatőr: Dévényi Zoltán), míg tavaly egy vizsgafilm-válogatás képviselte az egyetemet a Camerimage-on.

A nagyjátékfilmek versenyében kiosztandó fődíjat, az Arany Béka-díjat eddig kétszer nyerte el magyar operatőr: Máthé Tibor a Woyzeck-ért, míg Pados Gyula a Sorstalanságért. Az egyetem tanára, Máthé Tibor idén újrázhat, hisz Szász Jánossal készített új A hentes, a kurva és a félszemű című filmjét a fő versenyprogramban fogják vetíteni. (Itt eddig négy film részvételét jelentették be a szervezők, így még más magyar nagyjátékfilm bekerülése sem kizárt.) Máthé Tibor egykori növendéke, Rév Marcell volt az operatőre a Cannes-ban debütált Jupiter holdjá-nak, amely az európai panoráma szekcióban kapott helyet a Camerimage-on.

Forrás: SZFE / Borítókép: Fatér Ambrus - Légmell