Politikai gyilkosság a '80-as évek Magyarországán?!

Az idei Hartley-Merrill forgatókönyv-író pályázaton Hutlassa Tamás és Odze György közös munkája, a népszerű irodalomtudós, tanár és fordító Elbert János halálának körülményeit, illetve a korabeli hazai fenyegető politikai légkört bemutató filmterve, a Kiküldetés nyerte el a fődíjat. (A pályázaton második helyezett lett Németh Attila Égigérő Bomba című forgatókönyvével. Harmadik helyezett holtversenyben Dr. Patik László Egy szuka és Zakariás László A Lada című könyvével.)

A Kontroll producere és a Szemle idején működő plakátkiállítás szervezőjeként ismert filmes szakember a Színművészetin gyártásszervezői, produceri szakon végzett, és 1993 körül kezdett érdeklődni az Elbert-ügy iránt, amikor Ungvári Tamás - Elbert János unokatestvére - az esetről írt könyve, A védelem tanúja a kezébe került. Az Ungvári könyv megvalósítására készült terv volt Hutlassa Tamás diplomamunkája.

Az idei plakátfelhozatal a Millenárison

Elbert János 1983. március 9-én Siófokon hunyt el, a korabeli hivatalos verzióban egy betegség és egy szerencsétlen véletlen egybeesésével magyarázták halálát a hatóságok. (Állítólag arcidegzsábáját próbálta a Balaton vizével enyhíteni, amikor a köveken megcsúszott, majd elájult, és így fulladt a sekély vízbe.) Azonban a furcsa véletlenek mellett nincs elfogadható magyarázat arra, hogy mit keresett egyáltalán Siófokon. Számosan azt feltételezik, hogy az akkori Szovjet főtitkárnak, Andropovnak - aki 1956-ban budapesti nagykövet volt - tolmácsoló Elbert súlyos titkok tudójaként kínos lehetett bizonyos érdekkörök számára.

Számos megközelítés, megnyugtató magyarázat nélkül

A rejtélyek számát tovább növeli az is, hogy egy éven belül Elbert felesége és fia is gyanús körülmények közt hunyt el. A hivatalos jelentések szerint mindketten öngyilkosok lettek. Az irodalmár rejtélyes halála még az RTL egyik riporterének, Moskovics Juditnak a fantáziáját is megragadta, tavaly a XXI. század egyik márciusi adását teljes egészében az esetnek szentelték, de megnyugtató magyarázattal a kereskedelmi televízió stábja sem szolgált. Valamint Kabay Barna és Gyöngyössy Imre 1994-ben Halál sekély vízben címmel mozgóképes formában ugyancsak feldolgozta Elbert tragikus halálát.

Elbert János
A tömegtájékoztatás és valóság korabeli viszonyát vizsgáló Hutlassa Tamás újabb inspirációt kapott 2006-ban. Ekkor vette kezébe Odze György ugyancsak Elbertről írt fikciós dokumentumregényét, A halál oka politikai gyilkosságot, és ketten láttak neki a forgatókönyv megírásához. A producert két további dolog izgatja a történetben, először is egy lehetséges politikai gyilkosságról van szó, és az, hogy a közelmúltban nem készült olyan film, amelyben a '80-as évek elejének magyarországi hangulata, légköre is szerepet kapott volna. „Történelemnek kissé még közeli, de olyan távolságban van már, hogy kellőképpen rálátunk.”

A producer elképzelése szerint nem fontos ismerni Elbert János történetét ahhoz, hogy a néző izgalmas politikai krimit lásson a moziban, viszont akik ismerik az esetet, azok további adalékokhoz juthatnak a filmből.

Az Elbert János életéről forgó filmet 350-450 millió forintból szeretné tető alá hozni a producer, a projekt fejlesztésére már korábban sikerült 4 millió forintot nyernie az alkotóknak az MMK-tól.

A Kontroll produceri feladatait ellátó Hutlassa Tamás szerint a karrierjét Hollywoodban egyengető Antal Nimród tudná rendezőként a legtöbbet adni a filmhez, akivel a producer már elkezdett beszélni a filmről. Színészekről egyelőre még nem érdemes beszélni a leghamarabb jövőre kezdődő forgatással kapcsolatban. Az addig hátralevő időben pedig Tasnádi István bevonásával folyik a forgatókönyv további fejlesztése.