A Magyar Speciális Független Filmszemle az egyetlen olyan integrált filmes seregszemle Magyarországon, amelynek fókuszában kifejezetten a fogyatékossággal élők állnak. A szemlére évente várnak pályaműveket fogyatékossággal élőktől és a fogyatékossággal élőkről. A rendezvény célja, hogy biztosítsa a be- és megmutatkozási lehetőséget, a filmek által ráirányítsa a társadalom figyelmét erre a zárkózottnak tűnő, ugyanakkor nagyon sokszínű világra.

Egyre több professzionális alkotás érkezik a filmszemlére, ilyen többek között a Nino bárkája családi film vagy A hívás című kisjátékfilm, melyeket a szakmai zsűri nagydíjakkal ismert el. A színes versenyprogramban dokumentum- és játékfilmek, animációs és kísérleti alkotások is szerepeltek, melyek között többségében olyan témák kerültek előtérbe, mint a közösség és a család, a szabadság és a vírushelyzet okozta karanténban megélt időszak.

 

A szakmai zsűri 22 díjat ítélt oda speciális filmes, parafilmes és professzionális filmes versenyszekciókban az alkotóknak, ezek összértéke megközelíti a kétmillió forintot. Az ítészek között filmes, televíziós, gyógypedagógus, pszichológus szakemberek és egy fogyatékossággal élő speciális filmes alkotó foglalt helyet. Az online díjátadó teljes egészében megnézhető a fenti videóra kattintva.

A Szemle nagydíjai:

A Speciális filmes kategória nyertese: A két jóbarát
Alkotók: Nyíri László és a Bánhalmai filmes csoport, segítő: Tóthné Nagy Ágnes

A Parafilmes kategória nyertese: A hívás
Alkotók: Vincze Zoltán, Dobóczy Balázs, Fekete Mátyás, Pethő Péter, Juhász Róbert, Szereplők: Csapó Attila, Nagypál Gábor, Orbán Levente, Salát Lehel, Spolarics Andrea, Dékány Barna, Georgita Máté Dezső, M&M Film Kft.

A Független-, professzionális filmes kategória nyertese: Nino bárkája
Alkotók: Miklauzic Bence rendező, Maruszki Balázs forgatókönyvíró, LUMIERE Film & TV, Budapest

A többi nyertest ide kattintva találod meg.

forrás: MTI
borítókép: Ninó bárkája