A Filmintézet Inkubátor Programjának 135 millió forintos támogatásával készül Szabó Márton István első mozifilmje, a Zajkapitány című zenés romantikus vígjáték egy öregedő DJ-ről. Az alkotók optimista kicsengésű filmet képzelnek el, mely az idősek és a fiatalok közötti kölcsönös hídépítés esélyeit mutatja a szórakoztató zeneipar ismerős kulisszái között. Pezsgő, underground történet, egyszerre humoros és lírai, teli biztatással. Célközönsége 20 és 70 között bárki.

Régóta foglalkoztat, hogy hogyan tudok idős szereplőkkel abszurd jelenetekben filmre vinni egy felnőtté-válás-történetet. Ez a harmadik projektem, ami Dióssi Gábor színész kortalan karaktere köré épül. Azt szeretném megmutatni az általa életre keltett DJ történetén keresztül, hogy az az életszakasz váltás, ami a nyugdíj előtt álló embereket érinti nagyon hasonló ahhoz a kapunyitási félelemhez, amivel nekünk harminc körülieknek kell szembenéznünk”nyilatkozta nekünk korábban a rendező első mozifilmtervéről. 

A Zajkapitány forgatókönyve az Inkubátor Program keretein belül formálódott, a fejlesztés utolsó szakasza és a gyártás pedig az Inforg-M&M Filmnél történik. A film rendezője Szabó Márton István, producere Mécs Mónika, főszereplője Dióssi Gábor, operatőre Dévényi Zoltán. A forgatókönyvet Szabó Márton István és Kocsányi András közösen írta.

Szabó Márton István rendező / Fotó: Dudás Fanni

Szabó Márton István 2021-ben végzett az ELTE film szakán. Klíma című rövid dramedyje a párválasztás nehézségeiről szólt egy utópisztikus világban.

A Zajkapitány 2025 késő tavaszán forog, a tervek szerint 2026 telén kerülhet a mozikba.

1970 címmel magyar-szerb-luxemburgi-horvát koprodukcióban készül Darko Lungulov legújabb filmje a Filmintézet 160 millió forintos támogatásával. A forgatókönyvet is jegyző szerb rendező korábbi munkái között van a hazai mozikban is bemutatott Itt is, ott is (2009) és a Szobrot Michael Jacksonnak! (2015) című nemzetközi fesztiváldíjakkal is jutalmazott vígjáték.

A vajdasági magyar színészekkel és stábbal készülő film története 1970 forrongó nyarán játszódik, a főszereplője egy kamasz fiú, aki a nagyszüleinél tölti a nyarat egy vajdasági faluban, és elszökik egy hippi csapattal Belgrádba, hogy Nixon amerikai elnök látogatása ellen tüntessenek, de őt persze inkább az egyik társaságbeli lány iránti érzései vezérlik.

Az 1970 utómunkájának nagy részé Magyarországon fog megvalósulni. Darko Lungulov új filmje a Andromeda Films produkciójában készül Taschler Andrea vezetésével, akinek korábbi munkái között van a Délibáb, a Genezis, a Tegnap és az első marokkói-magyar koprodukció, a Sirokkó, melyet hamarosan bemutatnak.

A Nemzeti Filmintézet friss döntései között szerepel továbbá a Most vagy soha! alkotócsapatának (Kis-Szabó Márk, Szente Vajk, Rákay Philip) Mohács 1526 című filmterve, amely 5 millió forintos támogatást kapott a forgatókönyv első változatának elkészítésére.

Forrás: NFI / Címlapkép: Mood-kép a Zajkapitányhoz