Az indoklásban „kivételes művészi igényű” projektnek nevezték az Ich bin Marikát, az elismerést a rendező mellett Berkes Juli producer vette át. A díjat az ARTE európai kulturális televíziós csatorna hozta létre, a 6 ezer euróval a film további fejlesztését támogatják.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál keretében megrendezett  Berlinale Co-Production Marketre idén 318 filmtervvel jelentkeztek, a fő szekcióba viszont csak 18 projektet válogattak be, köztük az Ich bin Marikát. A koprodukciós market a fesztivál filmkészítők számára szervezett programja, ahol számos szakmabelivel találkozhatnak az alkotók, megvitathatják a projekteiket, és akár koprodukciós partnerekre, további befektetőkre is találhatnak.

A díjakat ugyan kiosztották a hétvégén, de a szakmai programok hétfőn is folytatódtak. „Pont most lett vége a meeting sorozatunknak" – válaszolta Kis a Filmhu megkeresésére. "Két és fél nap alatt 34 találkozónk volt. Egy kicsit most zúg a fejem, de közben nagyon lelkes vagyok, hiszen remek új emberekkel ismerkedhettünk meg, és nagyon előremutató megkereséseket kaptunk erős cégektől." A találkozók hátteréről elárulta, hogy „34 idősáv állt rendelkezésre, ahova tudtak hozzánk időpontot kérni a különböző cégek, forgalmazók, producerek. Berkes Julinak nem volt könnyű szelektálnia, mivel több mint ötvenen jelentkeztek hozzánk".

A visszajelzések reményt keltőek: „Gyakran kiemelték, hogy nagyon szeretik a történet egyediségét, emellett a film aktualitását is hangsúlyozták. Sok vita folyik Németországban és Ausztriában a külföldről érkező idősgondozók helyzetéről. Sok kimondatlanság és tabu van kint a társadalomban a téma körül, és ritkán van ez filmekben reprezentálva."

Ahogy a cím is sejteti, a Külön falka rendezője kétnyelvű filmre készül, egy 56 éves magyar óvónő németországi utazásán keresztül az idősgondozás jelenségét és az egymásra utaltság néha nehezen feldolgozható kényszerűségét mutatja meg, de az eltérő kultúrák – Nyugat- és Kelet-Európa – találkozásáról, az ebből fakadó feszültségekről, és ezek leküzdéséről is szól majd. Kis Hajni a drámát humorral tervezi oldani.

Az Ich bin Marikát magyar oldalról a Proton Cinema gyártja majd, és gőzerővel keresik a külföldi partnereket. Megkérdeztük a rendezőt, Berlinből hazatérve, az örömből felocsúdva, mi a következő lépés: "Befejezem a majdnem végleges forgatókönyvet, ezt kiküldjük az összes érdeklődőnek, és nyár elején Juli megkezdi a film finanszíroztatását.

címlapkép: Berkes Juli és Kis Hajni az ArteKino díjával