A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának célja a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és időszerű témák feldolgozásának támogatása. A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költségvetést biztosít a produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerepe van" - olvasható az NFI honlapján.

A beérkezett pályázatok közül szakmai előzsűri – Berger József producer, Goda Kriszta forgatókönyvíró-rendező, Kálmán András forgalmazási szakember, Pesti Ákos filmgyártási szakember és Szabó Csilla dramaturg – választotta ki a továbbjutó filmterveket. A kiválasztott projektek 3 millió forint forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesülnek.

A 9. Inkubátor Program továbbjutói:

  • Dóczé Péter: Nyugalom megzavarására alkalmas
  • Gergely Zoltán: Bankrablásból egyes!
  • Karácsony Péter: Utolsó vonatrablás
  • Orzói Kristóf: Ezer évig fogunk élni és nagyon szomorúak leszünk a végére
  • Pápai Pici: Temama
  • Riba Gergely: Lakótelepi Farkas
  • Schnabel Annabella: Ennyit jelent, ha az ember felnőtt
  • Sipos Bence: Tegnap még megvolt
  • Varga Gábriel: Sújtólég

Mostantól több mint fél év áll az alkotók rendelkezésére a forgatókönyvek megírására, majd a döntősök ősszel, a Pitch Fórumon mutathatják be filmterveiket szakmai közönség előtt. A felkészülést a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programjának workshopjai is segítik.

A Pitch Fórumon a döntős filmtervek közül négyet a zsűri és egyet a meghívott szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki. A Pitch Fórum nyertesei az múlt év gyakorlatához hasonlóan nem részesülnek azonnali gyártási támogatásban, hanem a filmtervek forgatókönyveit fejleszthetik tovább (2. és 3. draft) a Filmintézet támogatásával.

A filmgyártási támogatás odaítélésének a feltétele, hogy a filmtervek végleges forgatókönyveit az illetékes Döntőbizottság elfogadja. A nyertesek filmgyártási pályázatot nyújthatnak be filmszínházban vagy médiaszolgáltatásban bemutatandó film elkészítéséhez. A gyártási támogatásról a Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága vagy Televíziós Döntőbizottsága dönt.

A nyertes filmtervek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 120 millió, a dokumentumfilmeknél 35 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program.

Bővebben az Inkubátor Programról.