Klaus Maria Brandauer 1944-ben született. 1972-ben szerződött a bécsi Burgtheaterhez. Pályáját színházi szerepekkel kezdte, és sokáig idegenkedett attól, hogy filmes munkákat is vállaljon. Ebben az áttörést Szabó István Mephisto című filmje hozta, mely 1982-ben megkapta a legjobb külföldi filmért járó Oscar-díjat, Brandauer pedig a filmben nyújtott alakításáért megkapta a David di Donatello Díjat.

Ezt követően Szabó István következő két filmje, a Redl ezredes és az Oscar-jelölt Hanussen címszerepét is ő alakította. Utóbbiért 1988-ban Európai Filmdíjra jelölték. A neves osztrák színésznek pályája során 30 díjat ítéltek oda és további 14 nevezést kapott a világ legrangosabb fesztiváljain, többek között az 1985-ös Távol Afrikától című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték és Golden Globe-díjat nyert.

 Klaus Maria Brandauer Szabó István Mephisto című filmjében

"Örülök, hogy ilyen hosszú idő után ismét együtt dolgozhattam Szabó Istvánnal. Az utolsó filmünk óta, több mint harminc éve, személyes kapcsolatban állunk, így, amikor felajánlotta nekem a Zárójelentés főszerepét, azonnal igen-t mondtam" – nyilatkozta. 

Szabó István új filmje, a Zárójelentés főszereplői Klaus Maria Brandauer, Eperjes Károly, Stohl András, Udvaros Dorottya és Kerekes Éva. Mellettük olyan kimagasló magyar színművészeket láthatunk még a filmben, mint Csákányi Eszter, Szirtes Ágnes, Csomós Mari, Andorai Péter, Orosz Ákos és Börcsök Enikő. A film producere Tőzsér Attila és Sándor Pál, aki forgatókönyv konzultáns is.

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával 2020. február 26-29. között a Corvin moziban rendezi meg a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlét, ahol 59 Magyar Filmdíjra jelölt alkotást, valamint számos versenyen kívüli filmet is vetítenek majd, köztük a Zárójelentés-t is, ami az esemény nyítófilmje.

Forrás: Magyar Mozgókép Szemle / Borító: Klaus Maria Brandauer a Zárójelentés-ben (Fotó: Novák Emil)