Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál fókuszában a látványtervezők munkássága áll. A nagyjátékfilmes versenyprogramba idén 10 európai filmalkotást hívtak meg, amelyek látványtervezői versenyeznek a díjért: az Éden látványtervezője a FOMO-t is megalkotó Vinnai Petra; Szabó Magda azonos című regényéből készült Pilátus tévéfilm látványtervezője - az Aranyélet és a Liza, a rókatündér látványvilágáért is felelős - Hujber Balázs; Miklauzic Bence legújabb filmjének, a Ninó bárkájának a látványtervezője, Klimó Péter.

Roy Andersson legjobb rendezésnek járó Ezüst Oroszlán-díjjal kitüntetett filmje, a Történetek a végtelenségről három látványtervezője Nicklas Nilsson, Anders Helström és Frida Ekström. A film operatőre Pálos Gergely volt, akivel a bemutatót követően beszélgethet a közönség. Az Oscar-díjas Ida producereitől a Most hazudok című lengyel film látványtervezője Daria Dwornik, a kétszeres Cannes-i nagydíjas francia rendező, Bruno Dumont Szent Johanna című filmje látványvilágának megalkotója, Erwan Legal van versenyben.

Dombrovszky Linda: Pilátus

Továbbá Jan Vlasák Emmy-díjas (Anne Frank: The Whole Story) látványtervező munkája a Festett madár című cseh-szlovák-ukrán koprodukcióban készült, a II. világháború idején játszódó filmben, az Oscar-nominált észt rendező, Tanel Toom Valóság és igazság című mozijának a látványtervezője Jaagup Roomet; Ivan Ostrochovský szlovák filmrendező legújabb munkája, a Szolgák, amelynek egyben látványtervezője is, valamint Mohammad Rasoulof iráni rendező legjobb filmért járó Arany Medve-díjat elnyerő alkotása, a Nincs gonosz látványtervezője Saeed Asadi.

A filmeket elbíráló zsűriben foglal helyet Csupó Gábor producer és animációs szakember, akinek a nevéhez fűződik többek között a Fecsegő tipegők sorozat és a Simpson család, amiért Emmy-díjjal is kitüntették. Kovács Claudia operatőr is tagja a zsűrinek, aki számos neves produkcióban (Hellboy II., Saul fia) dolgozott, ő felelt Reisz Gábor Rossz versek című filmjének víz alatti felvételeiért.

Dokumentumfilm operatőrként 2019-ben Szabó Réka A létezés eufóriája című játékfilm képi világáért felelt. A harmadik zsűritag Szabolcs János díszlet- és látványtervező, aki az utóbbi húsz évben olyan hazai és külföldi produkciók látványtervein dolgozott, mint a Jadviga Párnája, Szabadság, szerelem, Friss Levegő. Dolgozott együtt Steven Spielberggel az Oscar- és Golden Globe-díjra jelölt München című filmben. 2004-ben Emmy-díjra jelölték Andrei Konchalovsky Az oroszlán télen című filmjében nyújtott art director-i teljesítményéért.

Roy Anderson: Történetek a végtelenségről

A fesztivál szervezői idén számos szakmai programmal is készülnek. Flash konferencia a filmes látványtervezésről címmel bepillantást nyerhetünk a látványtervezés műhelytitkaiba a legújabb filmekhez kapcsolódó esettanulmányok segítségével. A Junior Fórumon látványtervező szakos hallgatók kapnak bemutatkozási lehetőséget friss alkotásaikkal.

A fesztiválnak helyet adó Szolnoki TiszaPart Moziban a vetítések és a szakmai programok mellett, koncertekkel, kiállításokkal is várják a látogatókat 2020. október 13. és 18. között. 

Forrás: ATAFF