A film Bodor Ádám Konyhatitok című novellája alapján készült és egy kifőzdei ellenőrzésről szól. Az abszurd párbeszédekre éplülő film egy 9 perces snittből áll, amit 16mm-es filmre forgattak. A fél napos forgatást egy napos próba előzte meg.

Tavaly a Torino Film Lab után semmiképp nem szerettem volna elveszíteni az ott megszerzett energiákat, ezért elhatároztam, hogy gyorsan leforgatom ezt a filmet. Lényegében minden készen állt, mert megvolt a helyszín, a casting és maga a koncepció is. A forgatáson közeli barátok vettek részt, akiknek ezúttal is köszönöm, hogy időt és energiát szántak rá, hogy a filmet befejezzük” – emlékezett vissza a rendező.

A film a hatalom irracionális természetéről szól, aminek így vagy úgy, de előbb-utóbb mindenki az elszenvedője lesz. A fentről kiadott utasítás a döntés kárvallottjainak és a döntés hírvívőinek sem jó. Annak ellenére, hogy Bodor Ádám a Ceausescu érában írta ezt a szöveget, nem veszített érvényéből, továbbra is hitelesen tud megszólalni, a fekete-fehér nyersanyaggal is ezt a kortalanságot erősítettük. Bárhol és bármikor aktuális."

Kölcsey Levente

Az Einstand című film producerei Kölcsey Levente, Pamuki Krisztián és Mikó Kinga volt és a Visionteam, Saint Studio és a Post Office támogatásával készült. Az operatőr Pálos Gergely, a díszletért Nyitrai Anna, a jelmezért Szakos Kriszta felelt. A három főszereplő Faragó Zsuzsa, Fliszár Mária és Kocsis Gergely volt.

Kölcsey Levente 1988-ban született Pécsett. Rendezőasszisztensként kezdte a pályafutását magyar és nemzetközi produkciókban, 2017-ben szerzett rendezői diplomát az SZFE-n. Come by Chance címú diplomafilmje a Szarajevói Filmfesztiválon debütált. Szünet című kisfilmjét beválogatták a 2020-as Locarnói Filmfesztivál programjába. 2021-ben A Torino Film Labon fejlesztette Rubikon című nagyjátékfilmtervét, az Einstand a harmadik nagyjátékfilmje.