Azonnali hatállyal felmentette Koltay Gábort a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatói tisztségéből Tarlós István főpolgármester szerdán – tudatta az MTI. Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint a megbízott ügyvezető igazgató felmentésére azért került sor, mert megrendült benne a városvezetés bizalma. Koltay Gábor az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: azonnali menesztését megdöbbenéssel vette tudomásul, hiszen több mint két hónapja keményen dolgozott a színház jövőjéért, abban a szellemben, amelyet a fenntartó egyértelmű márciusi bejelentésével egyetértve társulati formában képzelt el. A igazgatói pályázatot végül 2011. május 17-én írta ki a főpolgármester, az új direktor feladatául szabva klasszikus és kortárs magyar és világirodalmi művek, igényes és korszerű zenés darabok bemutatását, a színházművészet megújítását célzó előadások létrehozását. A pályázatok benyújtásának határideje 2011. június 17., a pályamunkákat a benyújtási határidőt követő 45 napon belül bírálják el. Az igazgatói megbízatás 2011. augusztus 1-jétől öt évre szól.

 

jaszinhaz_500



Werkes siker az Aranypengén

Schneider Ákos – a Werk Film Akadémia végzett hallgatója - az AranyPenge Díjátadón az Ifjú Penge kategóriában 1. helyezést ért el. Az általa rendezett reklámfilm a Reklámzabálók fesztiválján szakmai díjat és különdíjat is kapott. A Bartsch Kata  főszereplésével készült kisfilm itt nézhető meg.

schakos_500



Megújul a világ legrégebbi mozija

Eredeti formájában újjáépítik a világ legrégebbi moziját a Marseille melletti La Ciotat városban – tudatta a Filmtett. A L’Eden (Éden) mozi, ahol 1895-ben Louis és Auguste Lumiere első filmjeit vetítették, 1995 óta biztonsági okokból zárva tart. A munkálatok 2013-ban fejeződnek be. Tépett tapéta, poros ülések, kikopott padlószőnyeg, a vetítővászon sehol, az emeleten elhalványodott falfestés: megállni látszik az idő a mintegy 300 férőhelyes kis teremben. Az 1892-ben épült mozi műemlék. Az újjáépítési munkák 2012 elején kezdődnek 5 millió euró értékben (1,3 milliárd forint). A megnyitást 2013 májusára tervezik, amikor Marseille Európa kulturális fővárosa lesz.

eden_cinema_500