A fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat és a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) díját az amerikai Robert Eggers A világítótorony című filmje kapta, amit mi is a legjobbak közé soroltunk. A közönségdíjat a német Nora Fingscheidt Kontroll nélkül című drámája nyerte el. A film a Mozinet Filmnapok keretében lesz látható október 20-án. A fődíjat elnyerő kolumbiai Monos hazai forgalmazója a magyarhangya, hazai bemutatója október 31-én lesz.

A legjobb kisjátékfilm Pedro Collantes Ato San Nen című alkotása lett, az egészestés dokumentumfilmek CineDocs-díját Anja Kofmel Chris, a svájci, a CineNewWave-díjat Füzes Dániel Szokásjog című alkotása nyerte el. A Dargay Attila-díjat, amellyel a magyar animáció ifjú tehetségeit ismerik el, Hegyi Olivér kapta, a Take Me Please rendezője.

Robert Eggers: A világítótorony

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját Ali Jaberansari Teherán: a szerelem városa című alkotása nyerte el, az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díját pedig a Monos kapta.

A 16. CineFest Nemzetközi Filmfesztivál fődíját - a Pressburger-díjat -, és a fiatal magyar alkotóknak alapított CineNewWave díjat Káel Csaba filmügyi kormánybiztos adta át a nyerteseknek. Az ünnepségen személyesen vette át a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíját az egykori James Bond, George Lazenby. A díjkiosztó után a világsztár jelenlétében levetítették az idén ötven éves Őfelsége titkosszolgálatában című filmjét.

George Lazenby a díjátadón / Fotó: CineFest

A CineFest idei másik életműdíjasa, Bille August Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas dán rendező a nyitógálán kapta meg az elismerést. Az Európai Mozi Nagykövete elnevezésű, 2016-ban alapított díjat idén két világsztár, Vanessa Redgrave és Franco Nero vehette át Miskolcon.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon több mint 110 filmet vetítettek le, ebből 4 új magyar filmet Miskolcon láthatott először a közönség. A nagyszabású nemzetközi fesztivál 9 napja alatt 22 ezernél is több néző vett részt a 142 vetítésen. Közel 100 hazai és külföldi alkotó kísérte el filmjét Miskolcra.

A fesztivál díjazottjai:

Pressburger Imre díj - A fesztivál fődíja a legjobb filmnekMONOS (r.: Alejandro LANDES)

Zukor Adolf díj - A fesztivál Nagydíja:A VILÁGÍTÓTORONY / THE LIGHTHOUSE (r.: Robert EGGERS)

Legjobb kisjátékfilmATO SAN NEN / THREE YEARS MORE (r.: Pedro COLLANTES)

Dargay Attila díj – A magyar animáció ifjú tehetsége: Hegyi Olivér

CineNewWave díjSZOKÁSJOG / THE BUZZ (r.: FÜZES Dániel)

CineDocs díjCHRIS, A SVÁJCI / CHRIS THE SWISS (r.: Anja KOFMEL)

Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díjaMONOS (r.: Alejandro LANDES)

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díjaA VILÁGÍTÓTORONY / THE LIGHTHOUSE (r.: Robert EGGERS)

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díjaTEHERÁN: A SZERELEM VÁROSA / TEHRAN: CITY OF LOVE (r.: Ali JABERANSARI)

Életműdíj: Bille August és George Lazenby

Az Európai Mozi Nagykövete díj: Vanessa Redgrave és Franco Nero

KözönségdíjKONTROLL NÉLKÜL / SYSTEM CRASHER (r.: Nora FINGSCHEIDT)

Forrás: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, MTI