Magyar film volt a bukaresti KINOdiseea nemzetközi filmfesztivál közönségének kedvence – tudatta a Magyar Filmunió. Szabó Simon első játékfilmje, a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült Papírrepülők elnyerte az ifjúsági filmek kategória közönségdíját. A román fővárosban szeptember 24-30. között második alkalommal megrendezett KINOdiseea filmfesztiválon 24 játékfilm versenyzett. Szabó Simon főként amatőr szereplőkkel forgatott budapesti fiatalokról szóló filmje a Cameofilm produkciójában készült és a 2009-es Filmszemlén elnyerte a legjobb elsőfilm díját.

 

papirrepulok_500

 

Tarr életműve Litvániában

A Magyar Filmunió értesülései szerint Litvániában műsorra tűzik Tarr Béla teljes eddigi életművét. Október 1-én kezdődik a kaunasi nemzetközi filmfesztivál, amely retrospektív programját a világhírű magyar rendezőnek szenteli idén. A szervezők nagy örömére Tarr Béla személyesen ellátogat Litvánia meghatározó filmművészeti találkozójára jövő héten. A Tallini Magyar Intézet és a Magyar Filmunió közös szervezésében megvalósuló vetítéssorozaton Tarr Béla hét játékfilmje lesz látható az 1977-es Családi tűzfészek-től kezdve legutóbbi, A londoni férfi (2007) című mozgóképig. A nagyvilág filmtermésének kiemelkedő újdonságait felvonultató 2010-es válogatás két fiatal magyar alkotó munkáját is bemutatja Kaunasban. A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült Bibliotheque Pascal és Pál Adrienn című új magyar játékfilmeket ismerheti meg a litván közönség.

tarr_500



Made in Hungária Kandában


Fonyó Gergely musical vígjátéka, a Made in Hungária október 1-jén utazik Kanadába. A film a K-Films Amérique jóvoltából kerül a közönség elé, akik az idei Cannes-i filmvásáron szerezték meg a film kanadai terjesztésének a jogait. 2009-ben a legtöbb hazai nézőt magáénak tudható filmet francia és angol felirattal ellátva Montrealban (Cinémas Beaubien), Sherbrook-ban (Maison du cinéma) és Québecben (Clap) tűzik elsőként műsorukra a filmszínházak. A filmet a HungariCom Kft. a Kanadán kívül értékesítette már Lengyelország, Brunei, Vietnám, Malajzia, Szingapúr, Ausztrália, Franciaország, Olaszország, Dél-Afrikai Köztársaság és a Közel-Kelet területére is.

madeinhungaria_500