A CineFest Fődíját, a Pressburger Imre-díjat A szerencse és a képzelet kereke című filmjéért a japán Ryûsuke Hamaguchi nyerte, a fesztivál Nagydíját, a Zukor Adolf-díjat Christos Nikou rendező Almák című alkotásának ítélte a zsűri, a Közönségdíjat pedig Kis Hajni Külön falka című filmje kapta. A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a záróünnepségen Posztumusz Életműdíjjal tüntette ki Jankovics Marcellt.

A záró gálán elsőként Bíró Tibor, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója köszöntötte a díjkiosztó résztvevőit, beszédjében kiemelte: „A szervezők számára idén a legnagyobb öröm az volt, hogy egy év kényszerszünet után a közönség visszatért a fesztiválra, az érdeklődés töretlen a CineFest iránt.” Bíró Tibor köszönetét fejezte ki a Nemzeti Filmintézet támogatásáért, amely nélkül a fesztivál nem valósulhatott volna meg.

A szerencse és a képzelet kereke

Káel Csaba a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a CineFest záróünnepségén beszédjében rámutatott: „Miskolc egyik erős megtartó ereje, hogy immár tizenhetedik éve ebben a városban rendezik meg a csodálatos CineFest Nemzetközi Filmfesztivált, amely az elmúlt évek alatt Magyarország legjelentősebb nemzetközi fesztiváljává vált. A borsodi megyeszékhely sokat köszönhet a CineFestnek: a fesztivál szerte a világban viszi, terjeszti Miskolc és az idén 120 éves magyar film jó hírét.”

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a záróünnepségen Posztumusz Életműdíjjal tisztelgett a kivételes tehetségű alkotó, Jankovics Marcell emléke előtt. Jankovics Marcell Sisyphus című alkotását 1976-ban Oscar-díjra jelölték, a Küzdőket pedig 1977-ben Cannes-ban Arany Pálmával tüntették ki. Jankovics rendezte az első egész estés magyar animációt, a János vitézt, egész estés alkotásai a magyar filmtörténet kiemelkedő művei. A Posztumusz Életműdíjat Káel Csaba a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Bíró Tibor fesztiváligazgató adta át Jankovics Marcell özvegyének, Rubovszky Évának.

Almák

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kilenc napja alatt magyar és nemzetközi filmpremierek és izgalmas szakmai programok követték egymást, neves hazai és külföldi alkotók kísérték el filmjeiket Miskolcra. A CineFest díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke idén a világhírű rendező, Tony Gatlif volt, aki a fesztivál Életműdíját a nyitóünnepségen vette át. A CineFest vendége volt idén Daniel Olbrychski lengyel színészóriás is, Jancsó és Wajda emblematikus színésze, akit a nyitógálán az Európai mozi nagykövete-díjjal tüntettek ki. Sean Baker rendező és Simon Rex főszereplő a Red Rocket című filmjükkel érkeztek a CineFestre, ahol több napig élvezték a fesztivál és Miskolc vendégszeretetét. Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt rendező, Enyedi Ildikó a stábjával együtt kísérte el A feleségem története című új filmjét, csakúgy, mint az elsőfilmes rendező, Kis Hajni, aki a Külön falka című közönségdíjas alkotásával érkezett a fesztiválra. Az idei Zukor Adolf-díjas görög rendező, Christos Nikou is tiszteletét tette Miskolcon, Almák című alkotása elnyerte a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját is. Chema García Ibarra spanyol rendező közönségtalálkozón is beszélgetett a CineFesten a filmrajongókkal, A szent lélek című filmje a Fipresci (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) díját kapta nagyjátékfilm kategóriában.

A 17. CineFest díjazottjai:

  • Pressburger Imre-díj, a CineFest fődíja – Ryûsuke Hamaguchi: A szerencse és a képzelet kereke (Wheel of Fortune and Fantasy)
  • Zukor Adolf-díj, a CineFest nagydíja – Christos Nikou: Almák (Apples)
  • CineDocs kategória díja – Salomé Jashi: Kertrendezés (Taming the Garden)
  • Legjobb rövidfilm – Naïla Guiguet: Dustin
  • CineNewWave kategória díja – Darabos Éva: Pá, kis panelom!
  • Dargay Attila-díj a magyar animáció ifjú tehetsége részére – Darabos Éva: Pá, kis panelom!
  • CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja – Maria Schrader: Én vagyok a te embered (Ich Bin Dein Mensch)
  • Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja – Christos Nikou: Almák (Apples)
  • FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a nagyjátékfilm kategóriában – Chema García Ibarra: A szent lélek (Espíritu Sagradu)
  • FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a CineNewWave kategóriában – Amanda Costa de Sousa: Srác a hídon
  • Közönségdíj – Kis Hajni: Külön falka
Forrás: CineFest, címlapkép: A Külön falka sajtótájékoztatója a CineFesten (középen Kis Hajni rendező, mellette a két főszereplő, Dietz Gusztáv és Horváth Zorka)