Szalai Márk a Metropolitan Egyetem operatőr mesterszakán végez idén - Hajdu Szabolcs tanítványaként tagja volt az Ernelláék Farkaséknál operatőr csapatának - az Otthon egyben a diplomamunkája is. Kőrösi Máté az ELTE gyakorlati filmkészítés mesterszak után, jövőre az SZFE dokumentumfilmrendező képzésén folytatja a filmezést. A két fiatal filmes már évek óta együtt dolgozik, ennek az eredménye például az Ottlik 101 filmpályázaton nyertes Dömdödöm, valamint az idei Magyar Filmhéten és a Friss Húson is bemutatott SZuper című munkájuk.

Az Otthon című kisfilm az alkotók elmondása szerint mágikus realista motívumokat kever a kisrealista közegbe. Úgy vélik, a történet meglehetősen absztrakt érzelmen alapszik, mégis sokan tudnak vele azonosulni: a film főhőse a 9 éves Soma, aki egy költözést követően megtapasztalja, hogy milyen érzés a biztonságot jelentő szülői burkon kívülre kerülni és egyedül megküzdeni a szorongásaival, a félelmeivel, a magányával. A fiú elveszettnek érzi magát, a képzelet és valóság határán egyensúlyozva vezet minket végig gyermekkori játékain, amik többnyire ártalmatlanok, máskor azonban ismeretlen veszélyt jelentenek számára.

Máté és Márk kisköltségvetésű, családias forgatásra készülnek, a stáb a barátaikból fog állni. A főszereplő kisfiú és filmbeli szülei a való életben is egy családot alkotnak, így az alkotók szerint hármójuk természetes dinamikája fontos pillére lesz a filmnek. A filmet Márk szülőfalujához közeli helységben fogják forgatni egy elhagyatott parasztházban, amit saját kezűleg hoznak rendbe, és alakítják át a forgatókönyvnek megfelelően.

Kőrösi és Szalai szerint az Otthon fontos szervező eleme lesz az erős, atmoszférateremtő filmzene, amit iamyank fog készíteni. A filmben az új HIRAETH című albumának egyes számai lesznek hallhatóak. A csapat a nyár végéig várja a támogatásokat, amelyhez készült Indiegogo kampányukat itt lehet megnézni.