A külföldi fesztiválokon is bemutatott, idén nyáron streamingre kerülő Budapest, zárt város (2021) és a középiskolai prevenciós foglalkozásokon is vetített Ki mint veti ágyát (2023) alkotói közösségi finanszírozásból készülnek leforgatni a kisfilm trilógia harmadik darabját, amely A könyv a mi fegyerünk címet viseli.

A könyv a mi fegyverünk szintén a szélesebb társadalom kérdéseit tematizálja fiatal felnőttek megélésein és megküzdési stratégiáin keresztül. Az identitáskereső generációs film és a női felnövéstörténet főszereplői, Peti és Noémi ezúttal új tagjai egy fiktív szakkollégiumnak, amelynek a nyári táborában játszódik a film. A demokratikus, önképző intézményt az ő szemükön keresztül ismerjük meg, ahogy a hedonista budai srácnak igencsak más beilleszkednie, mint a munkáscsaládból jövő, első generációs értelmiségi lánynak.

 

Független film egy független közösségről, ami elkötelezett a vita kultúrája, a társadalom megismerése és formálhatósága mellett. A tartalommal összhangban a film létrejötte a részvételi alkotás elveit követi: a forgatókönyv társalkotói és a film mellékszereplői ilyen, az oktatással kitörési lehetőséget biztosító kollégiumok jelenlegi és korábbi tagjai. A forgatás helyszíne egy rejtett zöld folt a VIII. kerület közepén, egy ökokertként működő, még beépítetlen grund.

A STÁB

Szőke Abigél az Akik maradtak (2019), a Nyugati nyaralás (2022) és A besúgó sorozat (2022) főszereplője.

Katona Péter Dániel az SZFE-n végzett, jelenleg az Átrium színésze, a 2023 őszén megjelenő Tündérkert sorozat főszereplője.

Konkol Máté filmrendező, vágó. Egyetemi évei alatt dolgozott Hajdu Szabolcs asszisztenseként az Ernelláék Farkaséknál (2016) forgatásán, majd Nemes Jeles László mellett a Napszállta (2018) készítése során is. Első rövidfilmjei – Kikelet (2016); 19 perc, 56 másodperc (2018); Vakáció (2020) – után kezdte meg a most lezáruló “fiatal felnőtt trilógiát”, amivel célja, hogy metssze egymást a filmkészítői, a szociális szervezői és a pedagógiai tevékenysége.

Papp Tamás operatőr a FreeSZFE mesterszakán végzett. Dolgozott a Napszállta készítése során Erdély Mátyás asszisztenseként, majd kameramanként a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (2020) és Az unoka (2022) forgatásán Maly Róbert operatőr mellett. Legutóbb az Oscar-díjas Greig Fraser asszisztenseként dolgozott a Dűne folytatásán.

Muchichka László a közösségi finanszírozásból készült sci-fi, A Karantén Zóna (2022) egyik producere.

Tóth Bálint az Északi Támpont Közhasznú Egyesület elnöke, esélyegyenlőségi szakértő, az egyesület társadalmi szemléletű filmjeinek (Válaszúton, Nefelejcs, Széllel szemben, My Back Story, Még emlékszem) producere.

A 30-40 perces film optimális költségvetése 5 millió forint. Ezt az összeget három fő forrásból igyekeznek az alkotók fedezni: az Adjukössze-kampány mikroadományaiból, vállalati adományokból, illetve civil- és kulturális egyesületek támogatásaiból, így az adjukossze.hu oldalon az optimális büdzsé 10 százalékát, 500 000 forintot tűzték ki célként. Jelenlegi állás szerint a gyűjtés már meghaladta a kitűzött összeget, azonban ezen az ábrán jól látható, hogy miért érdemes még támogatni őket.