A tallinni zsűri indoklása szerint Nagy V. filmje „egy műfaj normáin keresztül tudja felidézni egy rég elveszett szerelem emlékeit. Szokatlan és meglepő módon emlékeztet arra minket, hogy ragadjuk meg a pillanatot, különösen akkor, ha szerelemről van szó”. A szekció fődíját a kambodzsai Danech San Sunrise in My Mind című filmje nyerte el.

Az ezredes a vörös nőért sír egy rendőrségen játszódik, ahol a fiatal rendőrök az ezredes rég eltűnt szerelme után nyomoznak. A főbb szerepeket Ferenczi Gábor, Karsai Anna, Pion István és Peer Krisztián alakítják, a forgatókönyvet Szőcs Petra és Nagy V. Gergő jegyzi, az operatőr Dobos Tamás, a díszlettervező Nagy Brigi, a dramaturg Mádl Miklós, a vágó pedig Gorácz Vanda és Gerencsér Dávid volt. Az állami támogatás nélkül – Pfeiffer Linda és Pusztai Ferenc produceri munkájával – készült film tavaly debütált a Friss Húson, ahol a Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének zsűrijétől a legjobb magyar kisjátékfilmnek járó díjat kapta meg.

Akkor ezt írtuk róla. „Az ezredes a vörös nőért sír rögtön a nagyszerű címével kitűnik a mezőnyből, és ez csak az egyik pozitívum a sokból, amit el lehet mondani róla. A nyomozós zsarufilmek eszköztárából dolgozik, van benne helyszínelés, fantomkép és szembesítés, és mégis teljesen más hangulatot áraszt, mint amit a zsánerről elvárunk. Az eltűnt barátnőjét kutató, a hiányba belerokkanó rendőrtiszt alakján keresztül a szerelem természetét kutatja, és a felejtés szükségességére kérdez rá. […]