Külön elismerésben részesült a Valami madarak a Lagów Nemzetközi Filmfesztiválon a hétvégén Lengyelországban. A zsűri szerint Hevér Dániel alkotása a generációk közötti kötődés, valamint a párhuzamos sorsok bemutatásával az idősebbek és fiatalabbak közötti kapcsolat fontosságára hívja fel a figyelmet. A Filmintézet Inkubátor Programjában készült elsőfilm egy generációkon átívelő, különleges barátságról mesél Szacsvay László és Kizlinger Lilla főszereplésével. A Valami madarak forgatókönyvírója Kertész Zsanett, operatőre Nagy Marcell, vágója Csabai Attila, zeneszerzője Kalotás Csaba, producere Dreissiger László.

A lagówi fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában a Széllel szemben című alkotást díjazták „a friss színészi játékért” és a „road movie elemek eredeti használatáért egy nehéz témáról mesélve.” A kisjátékfilm egy gyermekotthonból megszökő ikerpárról szól, Chilton Flóra írta és rendezte, producere Tóth Bálint, operatőre Hejüsz Betti.

Széllel szemben

Csáki László Kék Pelikan című animációs dokumentumfilmje az Art Film fesztiválon részesült a zsűri elismerésében Kassán. A film a ’90-es évek vonatjegy hamisítási botrányának történetét mutatja be a valós szereplők megszólaltatásával, sajátos módon animációs formában. Producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós, operatőre Horváth Árpád, vágója Szabó Dániel, zeneszerzői Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. Az Inkubátor Programban megvalósult alkotás az Umbrella Entertainment gyártásában készült, Temple Réka szakmai támogatásával a Cinemon Entertainment koprodukciójában.

A kassai fesztivál közönségdíját hozta el Moldovai Katalin Elfogy a levegő című első mozifilmje. Az Inkubátor Program támogatásával, Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma főszereplésével készült alkotás forgatókönyvét a rendező Palóczi Zitával közösen írta, operatőre Táborosi András, vágója Soltész Orsolya volt, zenéjét Cári Tibor szerezte, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András és Moldovai Katalin. 

Forrás: NFI / Címlapkép: Valami madarak / Fotó: Mozinet