David Cronenberg, Kirill Szerebrennyikov és Agnieszka Holland mellett magyar alkotók, Lakos Nóra és Kerekes Péter, a 107 anya szlovákiai magyar rendezője is részesültek az Eurimages támogatásából - írja a Cineuropa. Lakos 450.000 eurót, Kerekes Wishing on a Star című dokumentumfilmje pedig 75.000 eurót kapott. 

Az Eurimages - European Cinema Support Fund az Európa Tanács kulturális támogatási alapja. A strasbourgi székhelyű szervezet 46 tagállama közül 38-at, valamint Kanadát fogja össze, és 1989 óta működik.

Hangulatkép a Véletlenül írtam egy könyvet című filmhez

A Véletlenül írtam egy könyvet terve a Cinekid Professionals szakmai fórumon korábban már elnyerte az Eurimages koprodukciós fejlesztési díjat, mellyel 20.000 euró pénzjutalom járt, a forgatókönyv végső változatának elfogadása után pedig az alkotók beadták a gyártás-előkészítési pályázatot. A projekthez egy holland koproducer is csatlakozott, tehát magyar-holland összefogásban tervezik elkészíteni. Hazai oldalról Sümeghy Claudia, Topolánszky Tamás Yvan és Lakos Nóra a producerek.

A film a Hogyan írtam véletlenül egy könyvet című holland, sokszoros díjnyertes kisregény adaptációja, mely arról szól, hogy az írás hogyan tud átlendíteni a legnehezebb időkben is. A családi film főszereplője, Katinka még csak 12 éves, de már tudja, hogy író szeretne lenni, méghozzá híres író. Ebben a szomszédjában élő, épp alkotói válságban szenvedő írónő segít neki, némi kertészkedésért cserébe. Miközben Katinka írni tanul, felfedezi családjának történetét, megismeri önmagát és feldolgozza anyukája elvesztésének traumáját, míg azon veszi észre magát, hogy az életéből egy kalandokkal teli, izgalmas könyv lett. 

Címlapképen: David Cronenberg és Lakos Nóra