Először a Skandináv Filmfesztiválon mutatják be Magyarországon A 64-es betegnapló-t, a Q-ügyosztály negyedik történetét. A film, mely néhány hete debütált hazájában, minden idők legsikeresebb dán mozibemutatója. Ez a thriller most hónapokkal a magyar premier előtt tekinthető meg. Szintén premier előtt lesz látható a skandináv film legnagyobb alakjának, Lars von Triernek a legújabb filmje, a cannes-i filmfesztiválon debütált, Matt Dillon főszereplésével készült A ház, amit Jack épített.

Képkocka A 64-es betegnapló című filmből (fotó: Skandináv Filmfesztivál)

Ingmar Bergman születésének századik évfordulóját egy retrospektív programmal ünnepli a fesztivál. Premier előtt vetítik a Bergman 100 című dokumentumfilmet, továbbá láthatók lesznek a svéd rendezőzseni Persona, Saraband és Őszi szonáta című munkái.

Különlegesnek ígérkezik az Eljön az a nap című, többszörös díjnyertes dán dráma, amely egy bentlakásos iskola diákjairól szól,valamint A homok alatt című dán második világháborús film, amelyet tavaly Oscar-díjra jelöltek az idegen nyelvű film kategóriában. A bűnös Dánia idei Oscar-nevezettje, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíjasa, amely számos közönségdíjat nyert a világ legrangosabb filmfesztiváljain.

Képkocka A bűnöscímű filmből (fotó: Skandináv Filmfesztivál)

A lány, az anya és a démonok című svéd dráma a határtalan és feltétel nélküli gyermeki szeretetről, a Hajrá, Anja! című norvég ifjúsági film pedig egy vagány leukémiás kislányról szól. Szintén a tinédzsereket célozza meg a három elkóborló testvérről szóló norvég Sarkköri mentőexpedíció. A dán Rendíthetetlenek egy afganisztáni veterán és egy balerina szerelmét mutatja be, a norvég Vakon pedig egy látását elveszítő nő megpróbáltatásairól mesél.

Az 5. Skandináv Filmfesztiválon három izgalmas dokumentumfilm is látható lesz, többek között a Lemming – A messzi Észak aprócska ura című film, melynek rendezője Török Zoltán, a Vad Magyarország alkotója. A 24-i, szombati filmvetítést követően közönségtalálkozó is lesz a film vágójával, Hargitai Lászlóval.

A 64-es betegnapló premier előtti vetítése alkalmából feleleveníthetjük Jussi Adler-Olsen korábbi Q-ügyosztály történeteit, a Nyomtalanul-t, a Fácángyilkosok-at és a Palackpostá-t. A Best of összeállításban olyan korábbi skandináv sikerfilmek kerülnek vetítésre, mint a dán Férfiak és csirkék Mads Mikkelsen főszereplésével, az idei Berlinalén díjazott norvég Utoya, július 22., az Emlékszem rád című izlandi thriller, valamint a dán fekete komédia, a Kisvárosi gyilkosok.

Képkocka az Utoya, júlus 22. című filmből (fotó: Skandináv Filmfesztivál)

Az 5. Skandináv Filmfesztivál a legkisebbekről sem feledkezik meg, akik november 25-én vasárnap 13 órai kezdettel egy skandináv mesékből álló diaválogatást tekinthetnek meg. Öt ismert és kevésbé ismert mesét tolmácsol Bíró Ferenc diafilmgyűjtő és Domsa Zsófia, az ELTE Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszékének adjunktusa, műfordító.

A fesztivál együttműködő partnerei a Dán Nagykövetség, a Norvég Nagykövetség, és a Svéd Nagykövetség. A fesztivál filmjei eredeti nyelven, magyar és/vagy angol felirattal láthatók. Az 5. Skandináv Filmfesztivál elektronikus programfüzete itt található meg, a Facebook-oldala pedig itt érhető el. A jegyértékesítés elkezdődött, jegyvásárlás az Art+ Cinema mozipénztárában lehetséges. A jegyárak a Lugosi terem előadásaira egységesen 900 forintba, a Kertész terem vetítéseire 600 forintba kerülnek. A diavetítésre a jegyár 700 forint.