Ezek szerint igaz, hogy New York sosem alszik, mert pár nappal Palm Springs után ott is bemutatják a Lefkovicsékat! Ráadásul nem is akárhol, hanem a Lincoln Center mozijában, a Walter Reade Theatre-ben. Nekem ez különösen megható hír, hiszen húszéves zöldfülűként laktam New Yorkban, itt készült az egyik első kisfilmem, és azóta is vártam a megfelelő alkalmat, hogy visszatérjek” – meséli lelkesen Breier Ádám rendező, akinek filmjét a New York-i Zsidó Filmfesztiválon vetítik január 15-én és 16-án. A vetítésre a rendező mellett Ausztrics Andrea producer, Csaba Bálint társforgatókönyvíró és Szabó Kimmel Tamás főszereplő kíséri el a filmet.

A New York-i fesztivállal párhuzamosan zajló Miami Zsidó Filmfesztivál programjába is beválogatásra került a Lefkovicsék gyászolnak, itt január 22-én látható a film. „A Miami Zsidó Filmfesztivál a világ három legnagyobb zsidó filmfesztiváljának egyike, rengeteg nézővel, úgyhogy a Miami bemutatót is nagyon várjuk, és reménykedünk benne, hogy ott is szeretni fogják a filmet” – mondta Breier. 

 

Breier Ádám első mozifilmjében Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése.

Breier Ádám Csaba Bálint társíróval közösen jegyzi a film forgatókönyvét. Breier korábban rövidfilmeket és dokumentumfilmeket készített, köztük a Havanna, csak oda (2016) és A báró hazatér (2018). A Lefkovicsék gyászolnak operatőre, a Szürke senkik, a CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot és a Déva csodás képeiről ismert Dévényi Zoltán, aki a történet abszurditásának megfelelő képi világot alkotott a filmhez, zeneszerzője pedig Márkos Albert, aki többek között a Valan – Az angyalok völgye (2019) és a Nagyi projekt (2017) című filmeken dolgozott.



Az alkotás a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában készült, producerei Kázmér Miklós, Felszeghy Ádám és Ausztrics Andrea, executive producere Sümeghy Claudia.

A Lefkovicsék gyászolnak 2024. február 22-én kerül a hazai mozikba a Mozinet forgalmazásában.