Lefkovics Tamás (Bezerédi Zoltán) nyugdíjas bokszedző feleségével, Weisz Zsuzsannával (Máhr Ági) külvárosi családi házukban él, amelynek pincéjében és udvarán tart edzést ígéretes fiatal sporttehetségekne. Zsuzsa tartja a kapcsolatot az Izraelben élő fiukkal és az unokájukkal, a látszatidillnek azonban hirtelen véget vet a nagymama szívrohama. A közvetítő kiesett a családból, és így kell Tamásnak és az Izraelből a temetésre érkező Ivánnak (Szabó Kimmel Tamás) évek után újra egymás szemébe nézniük, és együtt feldolgozniuk nem csak a néhány napja elhunyt feleség és édesanya halálát, de egy jópár évvel ezelőtti családi tragédiát is.

Mivel az ortodox Iván úgy dönt, hogy sivát, azaz egyhetes gyászt fog ülni, a családi nappaliban két egymástól teljesen távol álló világ csap össze. A csak származásában zsidó, a vallást egyáltalán nem követő bokszedző távolságtartással, idegenkedve tekint a hagyományokra, a fiú és az unoka pedig ebben a világi közben próbálja élni az elmúlt évek alatt megszokott ortodox életét, annak minden körülményes, és szigorú szabályával.

Lefkovicsék gyászolnak / Fotó: Mozinet

Breier Ádám első mozifilmje édesbús dramedy, amely a közönség is szeretettel fogadott, ugyanis Filmintézet Inkubátor Programjában létrejött filmek között az eddigi legnagyobb nézettséget (35 840 eladott jegy) produkálta. A Lefkovicsék gyászolnak világpremierjére a Palm Springs Nemzetközi Filmfesztiválon került sor az év elején, ezútán vetítették Miamiban és New Yorkban is. A nemzetközi kritikusok a FIPRESCI-díjat ítélték oda a filmnek a 28. Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon, míg itthon a legjobb elsőfilmnek járó Magyar Mozgókép Díjat a rendezője, a legjobb férfi főszereplő Mozgókép Díját pedig Bezerédi Zoltán érdemelte ki vele.

Breier Ádám rendező podcastunkban mesélt a filmet részben ihlető pesti zsidó boxolók szubkultúrájáról, a film különböző műfaji határairól és a színészválasztásról is. Szabó Kimmel Tamástól egy másik adásunkban megtudtuk, miért hajtott annyira az Izraelből hazatérő, a gyász közben még az önfejű apjával és a szellemet látó fiával is viaskodó Iván szerepét. Nemrég a film zenéjében is mélyebben elmerültünk.

A Lefkovicsék gyászolnak a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában készült. A film forgatókönyvét Breier Ádám Csaba Bálint társíróval közösen jegyzi, operatőre Dévényi Zoltán, producerei Kázmér Miklós, Felszeghy Ádám és Ausztrics Andrea, executive producere Sümeghy Claudia. Forgalmazója a Mozinet.

Július 3-án a vetítés előtt Breier Ádám rendezővel a Filmhu újságírója, Molnár Judit Anna beszélget.

LEFKOVICSÉK GYÁSZOLNAK - VETÍTÉS ELŐTTI BESZÉLGETÉSSEL - VÁRKERT MOZI

  • Időpont: 2024. július 3. 20:00 óra. 
  • Helyszín: Várkert Bazár
  • Jegyek ITT.

LEFKOVICSÉK GYÁSZOLNAK - VÁRKERT MOZI

  • Időpont: 2024. július 4. 21:00 óra. 
  • Helyszín: Várkert Bazár
  • Jegyek ITT.