A 80-as évek Lengyelországában játszódik Szent címmel készülő koprodukció, melynek nemrég fejeződött be a forgatása Poznanban és Gniezno-ban. A film a 80-as évek Lengyelországában játszódik, főhőse Andrzej Baran, a polgári milícia nyomozója, akit pályafutása legnehezebb ügyére osztják be, és úgy tűnik, senki sem akarja, hogy megfejtse a rejtélyt. 

Sebastian Buttny rendezőként és íróként is több sikeres filmet és sorozatot jegyez. A Szent főbb szerepeiben Mateusz Kościukiewicz, Lena Góra, Dobromir Dymecki és Leszek Lichota tűnik fel, az operatőr Łukasz Gutt. Az alkotás az IKH Pictures Production (producer: Izabela Kiszka-Hoflik) vezetésével, és a TVP, CETA, Dolnośląski Fundusz Filmowy (DCF) mellett a magyar Matrix Film (producer: Kántor László) koprodukciójában készül.

Fotó: IKH Pictures Production / Rafal Pijanski

Szent gyártásában remek magyar szakemberek vesznek részt, többek között a helyszíni hangmérnök, mikrofonos, illetve a kamera asszisztens. A koprodukció teljes hangutómunkája Magyarországon lesz Tőzsér Attila vezetésével, a teljes labor utómunka és fényelés is a Nemzeti Filmintézet – Filmlaborban valósul meg. A film zeneszerzője Pejtsik Péter (After Crying). Az alkotást a Lengyel Filmintézet és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül, a bemutatót 2023 tavaszára tervezik.

Forrás: NFI / Címlapon: Mateusz Kościukiewicz (fotó: Rafal Pijanski)