2005-ben összesen 12.655 napot forogtak a kamerák Londonban, azaz egy nap átlagosan 35 stáb végzett munkát a főváros utcáin, összehasonlításképpen: ez a szám 2004-ben csupán 10.638 volt. Az elkészült mozifilmek, televíziós produkciók és reklámok listáját London összes kerületéből begyűjtötték, és ma hozta nyilvánosságra a Film London, a főváros központi film és média ügynöksége.

A Da Vinci-kód fináléja is a szigetország központjában lesz
Audrey Tatou, Tom Hanks

A brit fővárosban több nagyköltségvetésű filmeket forgattak a tavalyi év során. Londonban zárul Dan Brown bestsellerének, A Da Vinci-kódnak a cselekménye, így a Ron Howard rendezésében, valamint Audrey Tatou és Tom Hanks főszereplésével készült adaptáció fináléja is a szigetország központjában lesz.

Alan Moore víziójában a németek nyerték meg a második világháborút, és Nagy Britannia totalitárius államában gerilllaharcot vívnak a lázadók. A Wachowski fivérek producerkedésével jegyzett, de James McTeigue rendezésében készült V for Vendetta forgatási helyszíne is London volt.

A nagyobb hazai produkciók is brit földön maradtak: Anthony Minghella Breaking and Entering című filmje is London helyszíneken játszódik. Londonban maradt Michael Caton-Jones rendező is, hogy a nagy sikerű Elemi ösztön második epizódját leforgassa (a film operatőre Pados Gyula volt). Richard Eyre Notes on a Scandal című produkciója, Danny Canon Gól! című futballfilmje is királyi földön készült. Végül, de nem utolsó sorban Woody Allen is már második alkalommal forgat New Yorkon kívül: a Match Point után a Scoop helyszíne is London lesz.

Nagy Britannia totalitárius államában gerilllaharcot vívnak a lázadók
Natalie Portman

A londoni kerületek közül Richmond növelte leglátványosabban a filmes részesedését: 148 %-kal, de más kerületek is szépen teljesítettek: az északi Haringey, a dél-nyugati Wandsworth és a dél-keleti Southwark. A város leginkább filmezett helyszíne a Westminster maradt, de szintén kedvelt a kivilágított Oxford Street és a sötét Soho kontrasztja.

Magyarországra elsősorban a filmtörvény nyújtotta adókedvezmény miatt érkeznek külföldi produkciók. Budapesten Steven Spielberg forgatta München című filmjét, ám az elkészült filmben a magyar főváros több európai várost is képvisel majd. A Mafilm stúdiójában (tehát díszletek és nem utcaképek között), Fóton forgott a Filmszemle információs programjában bemutatásra kerülő A harag napja, valamint a Hallmark gyártásában készült Christmas Carol is.