A ranglistát a londoni Nemzeti Film- és Televíziós Iskola (NFTS) vezeti, amely az amerikai lap szerint jelenleg a legeredményesebb filmművészeti főiskola: a BAFTA-jelölések fele, három díj Cannes-ból és a Filmiskolák Nemzetközi Szövetségének (CILECT) három fontos díja az iskola és növendékeinek idei mérlege.

A ranglista második helyén a lódzi Nemzeti Film-, Televízió- és Színházművészeti Iskola áll, amely olyan legendás művészeket indított útjára, mint az Oscar-díjas Roman Polanski. Krzysztof Brzezowski, az iskola nemzetközi ügyekért felelős munkatársa szerint "ami megkülönbözteti az iskolát a többitől, az a profi 35 mm-es filmmel való munka lehetősége." Az iskola diákjainak kezéből évente 300 munka kerül ki, amelynek közel fele 35 mm-es filmre készül. A diákok olyan oktatóktól tanulhatnak, mint Jerzy Skolimowski, Krzysztof Zanussi vagy Pawel Edelman.

A harmadik helyre a párizsi La Fémis került, amelynek otthona a legendás Pathé Stúdió, és amely olyan rendezők alma matere, mint Francois Ozon, Louis Malle vagy Patrice Leconte. Az iskolában csak francia nyelven tanítanak, de hangsúlyt fektetnek például a Hollywoodra jellemző történetmesélés oktatására is.

A ranglista negyedik helyére sorolták a prágai filmművészeti főiskolát (FAMU), amely olyan oktatókat tudhat soraiban, mint Milan Kundera és Milos Forman. Az iskolában tanuló mintegy 550 diák ötöde külföldi, akik azonban cseh nyelven tanulnak, ugyanúgy nem fizetnek tandíjat, mint cseh társaik.

A lista többi helyéből hatot európai, hármat távol-keleti, egyet ausztrál és egyet izraeli filmiskola szerzett meg.

(Forrás: MTI)