A Magyar Operatőrök társasága 2004-óta rendezi meg évente a magyar operatőrök versenyét, az Aranyszem Operatőr Fesztivált. Az idei évben a legjobb operatőrök mellett immár másodízben díjazzák a legjobb producereket. A Fekete Pascal díjat a közönségfilmeket készítő filmgyártók, a Fehér Pascalt pedig a művészi filmeket készítő cégek producerei közül kapja majd az, akit a szakma arra a legérdemesebbnek talál.



A díj a magyar származású, huszárból lett producerről, Gabriel Pascalról kapta a nevét, aki 1935-ben fél fontot ajánlott G. B. Shawnak a Pygmalion megfilmesítési jogaiért. A világhírű író ezért az ajánlatért viszautasította a Metro Goldwin Mayer Stúdió öt színdarabjának megfilmesítéséről szóló szerződését. A jövő Shaw-t és a producert igazolta, aki a végletekig hitt önmagában és a műben, amelynek költségvetése két év alatt állt ugyan össze, de elkészülte után óriási kasszasiker lett, és elhozta a Legjobb forgatókönyvnek járó Oscart. A Time magazin Gabriel Pascalt 1938 végén - Hitler társaságában - a világ legbefolyásosabb tíz embere közé választotta. 

A Győrfi Sándor által készített fekete szobor jár a legjobb közönségfilmes producernek, ennek jelöltjei Herendi Gábor, Kálomista Gábor, Neményi Ádám, Pataki Ágnes és Kovács Gábor, Andrew G. Wajna, Bodzsár István, Hutlassa Tamás, Cirkó József, Kabay Barna és P. Koltai Gábor. A művészfilmesek fehér lovas szobráért Pataki Ágnes és Kovács Gábor, Petrányi Viktória, Mécs Mónika, Miskolczi Péter, Muhi András, Durst György, Kántor László, Sándor Pál, Szekeres Dénes és Rózsa János száll versenybe. A jelöltekre bárki szavazhat a HSC honlapján!