Először töltöd be az igazgatói pozíciót a fesztiválon. Hogyan talált meg a felkérés, és mi a fő feladatod?

Tavaly volt először Magyar Mozgókép Fesztivál, úgyhogy ez még mindig egy gyerekcipőben járó rendezvény. A tavalyi tanulságok alapján jutottak arra a szervezők, hogy – megtartva a programstruktúrát – szükség van egy fesztiváligazgatóra, aki koordinálja a teendőket. A fesztivál mögött a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) és a Nemzeti Filmintézet (NFI) áll, én pedig mindkét főszervező partnerrel tartom a kapcsolatot, ami a gyakorlatban – többek között – azt jelenti, hogy csütörtökönként rendszeresen tartunk munkacsoport-megbeszéléseket, ahol mindkét fél képviselői jelen vannak.

Kulturális újságíróként, kritikusként, a Nemzeti Színház irodalmi munkatársaként dolgozol. Testhezállónak érzed az igazgatói szerepet is?

Túl azon, hogy érdeklődőként egyetemista koromtól járok a változó nevű magyar filmes seregszemlékre, némi szervezői gyakorlatra is szert tettem. A szerepkör újdonság számomra, de a húszas éveimben a jezsuitáknál voltam gyakornok a Faludi Ferenc Akadémián, ahol egy amatőr filmszemlét rendeztek minden évben, és ebben én is részt vettem. Nyilván a Magyar Mozgókép Fesztiválhoz képest jelentősen szerényebb körülmények között, de egy kis tapasztalatot azért gyűjtöttem a szervezésben, és ha csak kicsiben is, de láthattam, hogyan épül fel egy filmfesztivál. Ez az egyik, amiből tudok itt is építkezni, a másik pedig, hogy a Nemzeti Színházban már négy éve részt veszek Madách Nemzetközi Színházi Találkozó szervezésében, ami egy nagyszabású kulturális esemény. Ebből a két tapasztalatból próbálom összerakni, hogy mi az ideális menete egy fesztiválnak, de ebben nagy segítséget jelent a Magyar Mozgókép Fesztivál remek szervezőgárdája, akik idén is visszatérnek. Kurucz Marion operatív és Muszatics Péter programigazgató mellett az EKF és az NFI munkatársai profi csapatot alkotnak, és a tudásukkal jó alapot adnak arra, hogy egy klassz fesztiválunk legyen az idén is.

A 2021-es Magyar Mozgókép Fesztivál / Fotó: MMF

Milyen konkrét célokkal, elképzelésekkel vágtatok bele az idei fesztiválba?

Próbálunk egy nyitott fesztivált csinálni, beépíteni a tavalyi tapasztalatokat, a filmkészítők visszajelzéseit, és a közönség felé is még jobban nyitni, minél több kísérőprogrammal. Rengeteg ötlet merült fel az elmúlt fél évben, mióta tart a szervezőmunka. Szeretnénk jobban ráirányítani a figyelmet arra, hogy Magyarország egyik legszebb éléskamrájában vagyunk, tehát próbáljuk gasztronómiai irányba is bővíteni a programot, és jobban megragadni a Balaton-felvidéki hangulatot. Fontos, hogy ez egy olyan esemény legyen, aminek résztvevői kicsit kiszabadulhatnak a nagyvárosból, közben a filmszakma és a filmbarátok fontos találkozóhelyévé is váljon. A kísérőprogramokkal szeretnénk azoknak a figyelmét is felkelteni, akik nem feltétlenül a filmnézés miatt érkeztek a Balatonra, hanem nyaralnak.

Mit emelnél ki a kísérőprogramok közül?

Idén is megrendezzük a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivállal karöltve a MobilBalaton versenyt, amin 20 éven aluli filmkészítők vehetnek részt. Szeretnénk a fiatalokat is meg szólítani, ezért a filmintézet egyik fiatalokat célzó sikerbrandje, az Inkubátor Program bemutatkozása mellett a Pannon Egyetemmel szervezzük a ‘Nézz mögé’ programot, ami Eperjes Károly részvételével a Magyar Passió című filmet járja körül. A közönség számára is érdekes lehet a Filmre vele! elnevezésű filmes pitchfórumunk, aminek idén már tétje is van, tehát igazi versenyre lehet számítani. A kérdésünk az, hogyan vinnének filmre az alkotók egy magyar krimit. Az első helyezett a Nemzeti Filmintézet támogatásával fejlesztheti majd a forgatókönyvét.

Két szakmai beszélgetés is lesz tekintélyes partnerekkel, a terület meghatározó állami és piaci képviselőivel szó lesz a magyarországi gyártókapacitásokról, és a hazai szervizmunkákról. A MADOKE-val közösen dokumentumfilmes beszélgetést rendezünk, például abban a témában, hogyan lehet etikus módon portréfilmet készíteni. Az apropó, hogy a fesztiválon több portréfilm is látható lesz, köztük a Bereményi kalapja, a Katinka és a Digitális nomádom.

Szeretnénk megadni a tiszteletet a magyar film hagyományának, és több évfordulót is ünneplünk idén. Közülük Jávor Pál születésének 100. évfordulóját emelném ki, mert személyes kedvencem, egy meglehetősen szomorú, de példaértékű magyar sorsot élt meg. Szintén szívügyünk, hogy megemlékezzünk Janovics Jenőről. Egy igazi szomorú életű hazafi volt, aki a saját vagyonát is feláldozta az erdélyi magyar filmgyártás, színjátszás fennmaradásáért, vagyis ez nem túlzás: a magyar megmaradásért. Úgyhogy rendkívül fontos, hogy róla beszéljünk, főleg, hogy nagyon sok olyan filmszakmai ismerősöm, barátom is van, akik nem ismerik a nevét. Szerintem az övé egy olyan élettörténet, ami köré kultuszt lehetne építeni. Zágoni Bálint Janovics Jenő, a magyar Pathé címmel készített róla dokumentumfilmet, őt is vendégül fogjuk látni egy beszélgetésen.

Bereményi kalapja

Kiből állt a filmek előzsűrije, és milyen szempontok alapján válogattátok be a Magyar Mozgókép Díjra nevezett alkotásokat?

Tavaly a Magyar Filmakadémia vett részt az előzsűrizésben, a visszajelzések alapján viszont idén szerettük volna ezt megnyitni más szakmai szervezetek számára is a Filmakadémia, az NFI és az EKF munkatársai mellett. Részt vett a munkában a HSC, azaz a Magyar Operatőrök Társasága, és felkértük rá a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit is. Pontos számot nem tudok mondani, de nagyjából negyven főt számlált az előzsűri. Nemes szándék vezérelt minket a nyitásban, de kiderült, hogy nagy munkát csináltunk magunknak. Hál' Istennek azért sikerült időben a végére érni és összesíteni a szavazatokat.

A tavalyi észrevételek alapján azon is változtattunk, hogy egy kategóriában hányan versenyeznek a Magyar Mozgókép Díjért. Arra törekedtünk, hogy mindig egy ötös shortlist alakuljon ki a végére, tehát a tavalyihoz képest egy kicsit növeltük a versenyben lévő alkotásoknak a számát. Ebben csak annyi nehézség van, hogy így még jobban kitöltjük a rendelkezésre álló időt Almádiban, Füreden és Veszprémben, folyamatosan mennek majd a vetítések amiatt, mert nagyobb keretszámmal dolgozunk. De bízom benne, hogy a szakma értékeli, hogy figyelembe vettük az észrevételeket a tavalyi lebonyolítással kapcsolatban.

Tavaly magukról a díjakról is a Magyar Filmakadémia döntött. Ebben is történt változás?

Ennek kapcsán is meghallottuk a filmszakmai szereplők hangját. Tavaly a Magyar Filmakadémián belül egy szűkebb tagság szavazott. Idén viszont az Amerikai Filmakadémia és az Oscar-szavazás mintájára megnyitottuk ezt a lehetőséget a Filmakadémia teljes tagsága előtt, június 1-jéig szavazhatnak a shortlistre került jelöltekre. Ehhez informatikailag lehetővé kellett tennünk, hogy ezek a filmek egy biztonságos felületen megtekinthetőek legyenek minden tag számára. A Filmakadémia a legnagyobb magyar filmszakmai érdekképviseleti szervezet, nagyjából 400 tagot számlál. Nem tudom, hogy mindenki fog-e szavazni, de a lehetőség mindannyiuk számára adott.

 

A 2021-es Magyar Mozgókép Fesztivál / Fotó: MMF

Három mozifilmpremier szerepel az idei programban. Ezt elegendőnek érzitek?

Személy szerint nincs hiányérzetem, többet nem is nagyon tudnánk, mivel csak három esténk van. Azt szeretnénk, hogy ezek a premierek – A játszma, a Szia, életem és a Bereményi kalapja – mind méltó módon mutatkozhasson be, és a premierek emlékezetes események legyenek. De emellett ott vannak a tévéfilmek, kisjátékfilmek, összesen közel 100 filmet tűztünk műsorra, amiből 20 premier. Természetesen bennem is van egy mohóság, hogy minél több eredeti vagy exkluzív tartalom legyen ebben a három és fél napban, de úgy érzem, hogy így is gazdag a program.

Legutóbb előzetes regisztrációhoz kötöttétek a belépést, de ingyenesek voltak a programok. Miért döntöttetek úgy, hogy idén fizetős jegyet szedtek?

A tavalyi ingyenesség mögött az volt az elgondolás, hogy kétévnyi bezártság és a szigoritások után újra megnyílik a világ, de vajon elvárható-e, hogy az emberek összejöjjenek csak úgy filmet nézni. A Covid a moziba járási hajlandóságot is nagyon visszavetette, a szervezők ezért úgy vélték, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a nézőknek legyen egy örömteli újratalálkozásuk a magyar filmmel. De most már maszk nélkül tudunk idejönni, ahogy a moziba is szabadon lehet menni, fellélegezhettünk, reményeink szerint helyreáll az élet rendje. Azt a jegyekkel kapcsolatban azért hozzáteszem, hogy ha megnézed, az 500 forintos alapár nagyon kedvezményes, kb. negyede egy normál mozijegynek. Ráadásul még bérletet is lehet vásárolni, ami még olcsóbb. A különböző kedvezményekkel arra törekedtünk, hogy ne az ár szabjon gátat az érdeklődésnek.

Mekkora látogatottságra készültök, mivel lennétek elégedettek?

Ezt nagyon nehéz megmondani, de ha jól emlékszem, tavaly nyolcezer ember fordult meg a fesztiválon. Vannak bizonyos indikátoraink, amivel lehet mérni, milyen az érdeklődés a fesztivál iránt. A sajtómegjelenések, a közösségi médiás aktivitás és egyebek alapján jól állunk, és azt érzem, hogy nagyon jó hangulat veszi körül a fesztivált. Ha 8000-es látogatási szám megismétlődne, vagy ha még egy picit többen jönnének, akkor én már boldog lennék.

Szia életem / Fotó: Gordon Eszter

Mennyire volt népszerű a nevezés a filmesek körében?

Ezt is csak a tavalyival való összehasonlításban tudom mérni. 2021-ben 150 nevezés érkezett, de ez a járvány okozta kihagyás miatt két év filmterméséből jött össze. Idén, egy korlátozottabb időintervallumban 130 nevezés érkezett. Ez önmagában örömteli, a hozzám elérkező visszajelzések is azt mutatják, hogy van egy várakozás a Magyar Mozgókép Fesztivállal kapcsolatban. Sok film nevezését sajnos azért nem tudtuk befogadni, mert korábban vagy később készültek el, mint a kiírásban szerepelt.

Mik a távlati elképzelések a fesztivállal kapcsolatban?

A jövővel kapcsolatban még nem nyilatkoznék, egyrészt mert az én mandátumom erre a fesztiválra szól. De az biztos, hogy örömel vennék részt abban a folyamatban, ami elindult a különböző filmszakmai szervezetek és a fesztivál szervezői között. Az Magyar Animációs Producerek Szövetsége és a MADOKE izgalmas programokkal járulnak hozzá az idei fesztiválhoz, ennek az együtműködésnek tehát kiváló alapjai vannak. Szeretnénk, hogy ha továbbra is együtt vennénk részt a fesztivál építésében. Többször egyeztettem filmes szervezetek képviselőivel, és azt mondtam, hogy ameddig a munkámat végzem, addig ez a párbeszéd fennmarad. Június 13-ával indul ez a fejezet, utána a jövőtervezés. 2023-ban Veszprém és a Balaton-felvidék Európa Kulturális Fővárosa lesz, ez mindannyiunkat arra inspirál, hogy tovább fejlődjön a Magyar Mozgókép Fesztivál, és minél gazdagabb programmal tudjuk az EKF iránt érdeklődőket és a magyar filmbarátokat is kiszolgálni.

A Magyar Mozgókép Fesztivál 2022. június 9. és 12. között zajlik a Veszprémben és a Balatonnál.