Erdély kulturális és történelmi szempontból is meghatározó régió a magyarok számára, a nagyvilág mégis leginkább csak a Drakula-történetek helyszíneként ismeri, amelyet a populáris kultúra által gerjesztett, mitikus köd borít. Az Erdély – Ég és föld között című ismeretterjesztő sorozat alkotói emiatt azt a célt tűzték ki maguk előtt, hogy részletesen, eddig soha nem látott szögből mutassák be Székelyföld valódi arcát.

Takó Sándor, a sorozat producere és társrendezője elmondta, hogy az ötlet kiindulópontját a csíksomlyói búcsú jelentette, ahová először egyetemistaként látogatott el barátaival, majd évről évre visszatértek. “Inspiratív hely, amely mindig nagyon feltöltött, akárhányszor mentünk, valamit újat fedeztünk fel. Itt döntöttem el, hogy Erdély csodáit mindenképp meg kell mutatni ország-világnak.” Miután utánanézett, rájött, hogy Székelyföld szinte alig jelenik meg a vonatkozó témájú ismeretterjesztő műsorokban, Erdély látványosságait pedig még sosem mutatták be a kizárólag a magasból.

Az Erdély – Ég és föld között címmel megvalósult, négyrészes sorozat látványában is hiánypótló: a népszerű 'madártávlatból' sorozatok mintájára, egy drónra szerelt nagyfelbontású kamerával forgatták. Az alkotók három évig készítették a sorozatot, több mint húszezer kilométert megtéve, száznál is több legendás erdélyi helyszínt bejárva.

Takó Sándor felidézte, hogy a munkát komoly bürokratikus procedúra előzte meg, a repüléseket már egy hónappal korábban, GPS-koordináták szerint be kellett jelenteni Bukarestben. Mindenképp forgatni akartak a csíksomlyói búcsún is, amit a minisztérium mellett az egyházzal és a katonasággal is külön engedélyeztetni kellett. “Végül egy nappal a búcsú előtt kaptuk meg az engedélyt, így mi lettünk az első profi stáb, aki drónnal felvehette az eseményt. A sorozat ikonikus jelenete lett belőle.

A természeti csodák mellett a sorozat feltárja a régi mondákat, és bemutatja a táj és az emberek, valamint az itt élő sokszínű kultúrák viszonyát is. “Csíksomlyó a magyarok liturgikus helyszíne, Balázsfalva a románok, Nagyszeben az erdélyi szászok kulturális központja. A sorozatban ugyanúgy megférnek egymással, ahogy a valóságban is.

A sorozat társrendezője Bárány Krisztián, aki Nagy József történész-szakértő segítségével végzett kutatómunkát a régióról. A producer ennek kapcsán elmondta: “A drónfelvételek mellett több száz órányi interjú készült szakértőkkel és a helyiekkel, amit felhasználtunk a narrációs szövegkönyvhöz. Fontos volt számunkra, hogy személyes hangvételű szöveg szülessen belőle, nem pedig egy Wikipédia cikk.” A légi felvételeket így nem akasztják meg beszélő fejek, minden kutatási eredmény és történet a narrációba épült be, amely Reviczky Gábor hangján szólal meg.

Az Erdély – Ég és föld között rendezője és forgatókönyvírója Bárány Krisztián és Takó Sándor, operatőre, operatőre és vágója Derzsy András és Jorgopulos Jannis, producere Takó Sándor, szakértője Nagy József, zeneszerzője Cseh István, ko-producere Kucsera Tamás Gergely. Executive producere Adam Cobler, Bondár Mihály és Perecz Sándor. A sorozat a Médiatanács Mecenatúra Program és az MMA támogatásával készült, a Csillagos Ötös Film, Romis Film és a Studio-X koprodukciójában.

A sorozat epizódjai a következő időpontban lesznek láthatóak a Duna televízión:

I. epizód, május 21. (péntek) 13:20
II. epizód, május 22. (szombat) 13:40
III. epizód, május 23. (vasárnap) 13:25
IV. epizód, május 24. (hétfő) 13:20