Augusztus 12. és 19. között tartották a Szarajevói Filmfesztivált, melyen rengeteg magyar film versenyzett, ráadásul az európai rövidfilmes zsűri tagjai közt volt Bucsi Réka is.

A számos magyar alkotás között volt Turai Balázs Amok című kisfilmje, mely elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Szarajevó Szíve-díjat (Heart of Sarajevo for the Best Short Film), ami nemcsak Oscar-kvalifikáló elismerés, hanem 2500 eurós pénzdíjjal is jár a Podravka felajánlásából. 

Az Amok a rövidfilmes versenyprogramban 9 másik alkotással együtt szerepelt, melyben élőszereplős és animációs alkotások együtt versengtek. A tízből négy film volt magyar produkció: Gyimesi Anna Affrikáta, Vermes Dorka Alba Vulva és Turai Balázs Amok című alkotása, valamint a szlovén-olasz-magyar koprodukcióban készült Így ért véget a nyár Matjaž Ivanišin rendezésében. A rövidfilmes zsűri tagja volt Ido Abram, az Eye Film Filmmúzeum igazgatóhelyettese, valamint a francia Morgane Dziurla-Petit és a görög Christos Massalas rendezők. 

 

Turai Balázs kisfilmje júniusban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat a legnagyobb animációs fesztiválon, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, ami szintén Oscar-kvalifikáló elismerés. A 14 perces, szöveg nélküli Amok főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével.

Az Amok Magyarországon többszöri próbálkozásra sem kapott állami támogatást (itthon egyedül a Filmjus Alapítvány támogatta 200 ezer forinttal 2019-ben), de a Román Nemzeti Filmközponttól (CNC) viszont igen: ők 130 ezer lejjel támogatták. A film gyártása a Boddah 11. kerületi stúdiójában zajlott, zeneszerzője Benjamin Efrati, hangmestere Lukács Péter Benjámin. Hazai gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, a román támogatással pedig külföldi producert is szereztek, méghozzá az Anim'est fesztiváligazgatóját, Mihai Mitricăt, valamint Helga Fodorean-t, a film koproducere pedig Mártonffy Zoltán (CineSuper). A román pályázó a Safe Frame nevű VFX és animációs gyártócég.

Fairy Garden

A Szarajevói Filmfesztivál Docu Rough Cut Boutique programjában mutatták be Somogyvári Gergő 80 perces dokumentumfilmjét, a Fairy Gardent. A Docu Rough Cut Boutique az utómunka fázisában lévő dokumentumfilmek regionális platformja a Szarajevói Filmfesztivál és a Balkan Documentary Center szervezésében, melynek harmadik etapja a CineLink Szakmai Napok keretén belül zajlott le.

Fairy Gardent a fesztiválon végül két elismeréssel is jutalmazták, az HBO Max és az Avantpost díjat, melyek 2.000 és 20.000 euró értékű pénzjutalommal jártak.

A film témája miatt egyelőre nem kapott hazai támogatást, ezért keresnek lehetséges koproducereket, forgalmazókat, illetve sales ügynököket, akik segíthetnek az utómunka befejezésében. A Fairy Garden premierje 2023 márciusában várható.

Vicky Krieps mint Sissi a Corsage című filmben

Ezen kívül még egy magyar érintett nyert díjat Szarajevóban: az egész estés filmek versenyében a legjobb színésznőnek járó Szarajevó Szíve-díjat Vicky Krieps kapta, aki Sissit formálja meg a Corsage című kosztümös történelmi filmben. A díjjal 2500 eurós pénzjutalom is jár.

"Kristálytiszta magyar mondatok hangoztak el a csodálatos Vicky Krieps (Fantomszál, Bergman-sziget) szájából Maria Kreutzer Corsage című filmjében, amely egy rendhagyó portré a 40. évébe lépő Wittelsbach Erzsébet császárnőről, vagyis Sissiről." – írtuk a cannes-i beszámolónkban. "Brilliánsan kelti életre a sokszínű, meggyötört Sissit, akit szétszakít a vágy, hogy valaki hozzáérjen, hogy egy kicsit is értékesnek gondolja a jelenlétét az uralkodói családban. Sissi négy nyelven beszél, Valéria lányával többek közt szépen csengő magyarsággal kommunikál, és hangsúlyozza is, hogy szeretné, ha a lány jobban értené a nyelvet." A szerepért Krieps nemcsak németül, hanem magyarul is tanult beszélni, amit cannes-i riporterünk is dicsért. A zsűrinek is tetszett Krieps játéka, akit az Un Certain Regard szekcióban  díjaztak a színészi játékáért.

Forrás: Dot & Line, Szarajevói Filmfesztivál