Nyilvános a 61. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjának egy része, melyben egy magyar animáció szerepel – adta hírül a Dot & Line. A rövidfilmes versenybe 1347 nevezés érkezett 100 országból, ezek közül négy szekcióba összesen 72 kisfilmet válogattak, a szervezők pedig kiemelik, hogy ezen szekciókban egyenrangúan képviseltetik magukat női és férfi rendezők.

A fesztivál eddig meghirdetett rövidfilmes versenyében szerepel Turai Balázs új filmje, az Amok című pszicho-komédia. A 14 perces, szöveg nélküli Amok főszereplője Clyde, aki miután elvesztette menyasszonyát és vonzó külsejét, szembe kell néznie belső démonaival.

Az Amok Magyarországon többszöri próbálkozásra sem kapott állami támogatást, de a Román Nemzeti Filmközponttól (CNC) viszont igen: ők 130 ezer lejjel. A film gyártása a Boddah 11. kerületi stúdiójában zajlott, zeneszerzője Benjamin Efrati, hangmestere Lukács Péter Benjámin volt. A film producerei a Boddah részéről Lukács Péter Benjámin és Osváth Gábor, míg a román SafeFrame részéről Mihai Mitrica és Helga Fodorean, a film koproducere pedig Mártonffy Zoltán (CineSuper).

Turai Balázs filmterve megnyerte a 2019-es Friss Hús pitchfórumát, a Filmjus pályázatán 200 ezer forintot kapott fejlesztésre, szerepelt már a CEE Animációs Fórumán is, korábban pedig négy hónapot a viborgi artist residency programban fejlesztette a rendező.

Turai Balázs: Amok

Turai Balázs legutóbbi kisfilmje a Róma bukása a horvát Adriatic Animation és a magyar Boddah koprodukciójában jött létre. Balázs volt a társforgatókönyvírója a Kovásznai György ötlete alapján készült Candide sorozatnak (melyről itt írtunk), és többek közt az ő nevéhez fűződik az aktuálpolitikai témákat abszurd  módon boncolgató Oligarchia című websorozat is, melyet a Partizánnal tavaly ősszel folytattak, de a Hungarophilia nevű projekt társalkotója is volt, melyben a magyar nemzeti kincseket értelmezték újra. Balázs nem újonc Annecy-ban, 2021 őszén például három hónapig fejlesztette Kreif Zsuzsannával közös filmtervüket, A forró helyzet a hüllők bolygóján című animációt a francia városban.

Az annecy-i fesztivál további öt versenykategóriájának bejelentése még hátravan: a diplomafilmes és tv, illetve alkalmazott animációs versenyblokkok alkotásait március 28-án jelentik be, a VR munkákat április végén, az egész estés filmeket pedig május elején. A diplomafilmes versenyben az elmúlt években mindig szerepelt magyar animáció, így idén is számítunk a jó hírre.

Forrás: Dot & Line