Erzsébet osztrák császárnét és magyar királynét egykor Európa-szerte bálványozták szépségéért. Sisi azonban 1877-ben betölti a negyvenedik évét, és már hivatalosan is öregasszonynak számít. Bár annak idején kulcsszerepet játszott az Ausztria és Magyarország közti kiegyezésben, szerepe mára pusztán jelképessé vált. Kétségbeesetten küzd, hogy megőrizze fiatalos külsejét és a róla alkotott képet. A bécsi udvar ellenséges közege egyre fullasztóbbá válik számára, férjével, Ferenc Józseffel való viszonya is feszült, ezért fiatalkorának izgalmait keresve Angliába és Bajorországba utazik, ahol meglátogatja egykori szerelmeit, barátait és politikai szövetségeseit.

Marie Kreutzer író-rendező nem törekedett a történelmi hűségre, a Corsage (magyar címén Fűző) sok anakronizmust tartalmaz, szabadabban értelmezi a történelmet. Az Indiewire-nek így nyilatkozott a rendező: "Sokszor írtam felül Erzsébet császárné valós történetét, de a legtöbb változtatás csak kis részlet. A legjelentősebb különbség Sissi történetének befejezésében van. Leginkább azt töltöttem ki saját anyaggal, ami bizonyos dátumok közt történhetett az alatt az egy év alatt, amit a filmben felöleltünk; és meg akartam adni neki a hatalmat, hogy ő maga dönthessen az életéről."

 

A Sissit alakító Vicky Krieps játékát már többször díjazták: a cannes-i filmfesztvál Un Certain Regard szekciójában a legjobb színészi játékért ismerték el, a Szarajevói Filmfesztiválon pedig az egész estés filmek versenyében a legjobb színésznőnek járó Szarajevó Szíve-díjat kapta. Vajon tavasszal jön az Oscar?

"Kristálytiszta magyar mondatok hangoztak el a csodálatos Vicky Krieps szájából Maria Kreutzer Corsage című filmjében, amely egy rendhagyó portré a 40. évébe lépő Wittelsbach Erzsébet császárnőről, vagyis Sissiről." – írtuk a cannes-i beszámolónkban. "Brilliánsan kelti életre a sokszínű, meggyötört Sissit, akit szétszakít a vágy, hogy valaki hozzáérjen, hogy egy kicsit is értékesnek gondolja a jelenlétét az uralkodói családban. Sissi négy nyelven beszél, Valéria lányával többek közt szépen csengő magyarsággal kommunikál, és hangsúlyozza is, hogy szeretné, ha a lány jobban értené a nyelvet." A szerepért Krieps nemcsak németül, hanem magyarul is tanult beszélni, amit cannes-i riporterünk is dicsért. 

 

A színésznő az Indiewire-nek elmondta, hogy fizikailag is fel kellett készülnie a szerepre: "Nagyon gyorsan alkalmazkodom fizikailag. Máskülönben másfél hónap sem lett volna elég. Szóval nulláról kellett megtanulnom vívni és lovagolni. Lovagolni tudtam, de nem oldalnyeregben. Hogyan irányítod a lovat egy lábbal?"

Marie Kreutzer filmje Ausztria hivatalos Oscar-nevezettje a legjobb nemzetközi film kategóriában. Krieps már a Fantomszálban is lenyűgöző volt Daniel Day-Lewis mellett, legutóbb a Bergman szigetében bűvölt el minket, Sissi megformálásáért pedig annyi kritikus magasztalja, hogy nem lepődnénk meg egy legjobb színésznő Oscar-jelölésen sem.

A Corsage című filmet itthon a Cirko Film mutatja be, magyar címe Fűző, premiernapja október 20. A plusz jó hír, hogy eredeti nyelven, magyar felirattal kerül a mozikba, így mi is elmerülhetünk Krieps magyar dialógusainak szépségében.